Skip to main content

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében („Zöld város kialakítása” – TOP-6.3.2-15) valósítja meg a „Belvárosi terek komplex megújítása” (TOP-6.3.2-15-EG1-2016-00001) című projektet, melyhez 1.82 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az öt közterületet és két, kulturális- és közösségi térként hasznosuló ingatlant érintő beruházáscsomag összértéke meghaladja az 1,9 milliárd Ft-ot, s a támogatáshoz a város az egykori Helyőrségi Művelődési Otthont (HEMO) illetően 60 millió-, a közterületeknél pedig mintegy 40 millió Ft el nem számolható kiegészítő forrást tesz hozzá. A belvárosi programban fontos szerepet játszanak a közterületi fejlesztések a zöldfelületek, burkolatok és közművek megújításával, de a projekt igen fontos részét képezi a két újjászülető műemléki épület, a HEMO és a Nagypréposti palota.

Az öt éve üresen álló HEMO nyár közepére megújul, a kivitelezési munkálatok összege bruttó 487 millió Ft. A helyiségeket fa parkettával és mészkővel burkolják, a homlokzat is teljesen megújul. Az utcai épületszárny földszintjén és emeletén kap helyet a „Varázskönyvtár”, azaz – a Nagypréposti palota felújításának idején – itt működik majd a magas szakmai színvonaláról, innovativitásáról országosan ismert, kétszeres minőségi díjas Bródy Sándor Könyvtár. A Kossuth utcai, patinás épület később az egri fiatalok találkozási helye, közösségi életének egyik centruma lehet – húzta alá Habis László polgármester. Az épület rekonstrukciója átépítést, átalakítást és bővítést is jelent. A legnagyobb változás és megújulás a földszinten történik, hiszen itt korábban étterem és hozzá tartozó konyha, raktár működött, a felújításnak köszönhetően azonban ezek a terek is a közösségi életet szolgálhatják majd. Az udvari rész burkolata ugyancsak megújul, új csapadék- és szennyvízvezetéket épít a kivitelező. A megmaradó telekrészen játszótéri funkcióra alkalmas kertet hozunk létre, megtörténik az udvari épületszárny teljes rekonstrukciója és bővítése. Az épület új gépészetet, hűtő-fűtő- és tűzjelző rendszert is kap, az akadálymentességet új helyiségkapcsolatok és 8 fős lift szolgálja majd.

Visszabontás után új födémet, teljesen új tetőhéjazatot és részben új tetőt kapott az épület, valamint új nyílászárókat építettek be. A tervezett funkciónak megfelelően alakították ki az új válaszfal rendszert, gépészetet és tűzjelző hálózatot. Az épület egyes részeiben már a burkolás és a festés is elkezdődött. A HEMO-ban klimatizált közösségi helyiségek állnak majd az egriek rendelkezésére.

A 2018 nyarán elkezdett mélyépítési munkák folytatásaként a projekt keretében megszépül a Kossuth utca északi oldala. Megújul a járda, valamint az itt található parkolóhelyek is. A régi, értékes fasor megóvása mellett a zöldfelület rendezése is megvalósul: a munka március hónapban kezdődött.

A Hatvani kapu téren 60-70%-os készültségnél tart a kivitelező. A korábbi, szűkösebb park „kinyitásával”, újra gondolásával kialakuló térre 850 m2 térburkolat kerül, vízgépészetet és egy kisebb, intelligens vízijátékot telepítenek. A közműépítések és kiváltások vannak folyamatban. A munka ütemterv szerint halad.

A belvárosi, közterületi fejlesztések legjelentősebb és talán leginkább várt eleme az Eszterházy tér teljes felújítása. A fejlesztési program keretében akadálymentesített téren mintegy 6000 m2 igényes térburkolat, újragondolt zöldfelületek és virágkompozíciók, valamint vízfelület is lesz. A Líceum és a Bazilika közötti gyalogos tengelyen 8×12 m-es, gránit burkolatú, vízfilmmel borított, talajsíkba süllyesztett díszmedence színesíti majd a kedvelt teret, ennek a kiépítése rövid időn belül kezdődik. A néhány cm mélységű medence nem csupán díszítő elem lesz, hanem nyaranta hűsítő funkciót is ellát majd. A 2018-ban megkezdett kivitelezés már itt is javában a burkolásnál tart, a kertészeti munkák is hamarosan elkezdődhetnek.

Tavaly ősz óta megtörtént a szükséges közműcsere és kiépítették a vízfilm-medencét és az öntöző hálózatot kiszolgáló gépészetet. A Bazilika és a Líceum, valamint az Érseki palota által határolt területen kialakított csapadékvíz-nyelő rendszer kapacitása a korábbihoz képest négyszeres.

A közösségi park- és rendezvénytér-jellegnek megfelelően megváltozik a terület szerkezete, a Kossuth utca vonalában egy belső, „védett sétány” épül. A fentieken túl a Főegyházmegye, Eger Önkormányzata és az alapító püspök nevét büszkén viselő egri egyetem együttműködésével egy Eszterházy Károlynak emléket állító szobor kerül Eger legújabb, megújuló közösségi terére.

A beruházásnak köszönhetően az Eszterházy tér egy újdonságokkal gazdagodó, vonzó közösségi térré válik, amely teljesen új minőségben mutatja meg a környező épületeket és az ezeket övező park szépségét is. A rekonstrukció, melyre a város 414 millió Ft-ot költ, a tervek szerint 2019 júliusára készülhet el.

A belvárosi rehabilitációs program egyfajta folytatásaként felfogható projekt célja az, hogy az érintett közterületek, tömbbelsők, valamint a felújítandó, értékes, műemléki épületek megújuljanak. A fejlesztések eredményeként az építészeti értékeiről is híres megyeszékhely környezeti állapota jelentősen javul: a beruházás vonzó városképet teremt, amely növeli az egri polgárok és az Egerbe látogató vendégek komfortérzetét.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Széchenyi 2020 program keretében valósulhat meg.