Skip to main content
Szabadidő

Eger a harmadik legboldogabb magyar város

By 2019. április 2.

Még márciusban láttuk először Magyarország 2019-es Boldogságtérképét, akkor viszont valamiért elsiklottunk fölötte. Azóta már másodjára is szembe jött velünk a téma, ezúttal azonban megálltunk kicsit az adatoknál és megnéztük, hogy hol is vagyunk az országban.

A Boldogságtérképet az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány teszi közzé évről-évre, az eredmény egy 6770 mintára kiterjedő sztenderdizált, pszichometriailag hiteles és validált kérdőíveket alkalmazó internetes vizsgálat eredményei alapján állt össze.

„A Boldogságtérképről leolvasható, hogy mely régiókban és megyékben milyen mértékben tartják boldognak magukat az emberek. […] a felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is.”

Az eredményben nagy meglepetések nincsenek. Valahol érthető, hogy Győrben boldogabb az élet mint Salgótarjánban, és még ha tudjuk is, hogy a pénznek nem lenne szabad boldogítania, a valóság sajnos sokszor felülírja ezt a tudást és azt látjuk, amit az elemzés is mutat, hogy a boldogság és az anyagi helyzet többnyire kéz a kézben járnak. Az elemzés ezek mellett több érdekességet is feltár, például a boldogság és az életkor összefüggésében, vagy, hogy nők közül a Budapesten élők a legbúsabbak, míg a férfiak esetében a községi létforma tűnik legkevésbé a boldogság forrásának.

Nekünk a legizgalmasabb rész a megyeszékhelyek összehasonlítása. Amíg azt látjuk, hogy az Észak-magyarországi régióban katasztrofális a helyzet, Heves megyében pedig egy még éppen elviselhető szinttel próbálunk túlélni, addig Eger egészen jól teljesít, olyannyira, hogy az ország 3. legboldogabb városának számít Tatabánya és Szombathely után. Mindezt úgy, hogy a dobogóról csak nálunk javult 2018-hoz viszonyítva a helyzet, ergo, ha a szombathelyiek hasonló ütemben szomorodnak tovább, mi meg hasonlóan válunk boldoggá, akkor akár másodikok is lehetünk.

A felmérés persze nem a dobogós helyekről szól, célszerű inkább kettévágni az ábrát, és azt mondani, hogy az első felében többé-kevésbé elvannak az emberek, míg az utolsó felében kevésbé rózsás a helyzet. A középen álló Kecskeméten meg az éppen aktuális időjárás dönti el, hogy mikor-melyik halmazhoz húznak inkább a lakosok. A boldogság egy borzasztóan összetett kérdés, aminek belülről kell fakadnia, és nekünk pedig tennünk kell érte, hogy fakadjon is az a valami. A hasonló felmérések arra tökéletesek, hogy visszajelzést adjanak a város adottságairól. Arról, amit egyébként magunktól is sejtünk, hogy Eger egy kegyetlenül jó hely. Még nem Eldorádó, de már egészen sokat kihoz Magyarországból – ebből az egyébként nem túl impozáns helyezésű, 62. legboldogabb országból. Látjuk, hogy Egerben valamivel könnyebb boldognak lenni mint sok más helyen az országban, a feladat végső soron azonban csak ránk marad, hogy kezdjünk is ezzel a lehetőséggel valamit.