Skip to main content
Szabadidő

Falusi CSOK Eger környékén

By 2019. április 12.

2019. július 1-jén indul a falusi CSOK program, mellyel a kormány egy kalap alatt szeretné megoldani az országos népességfogyás és az elnéptelenedő kistelepülések problémáját. A támogatás olyan 5 000 fő lakosszám alatti településeken lesz elérhető, ahol 2003. január elsejéhez viszonyítva az országos átlagtól nagyobb a népességcsökkenés mértéke.

A feltételből már látható, hogy a nagy- és középnagyvárosokhoz közeli falvak többségén nem lesz elérhető a támogatás, hiszen ezek gyakran nem, hogy csökkennének, de a városból kiköltözők miatt akár növekedésre is képesek. A jelenség Eger környékén is megfigyelhető. Míg 2003-ban Felsőtárkányban 3 282 főt, Ostoroson 2 442 főt, Egerszalókon pedig 1 966 főt számoltak, addig 2018-ban ugyanezeken a településeken sorban 3 601, 2 638 és 2 024 főt regisztráltak.

A közvetlenül szomszédos települések közül Ostoros, Noszvaj, Felsőtárkány, Egerszalók és Kerecsend kiesett a falusi CSOK lehetőségéből, három másik helységben azonban elérhető a támogatás: Andornaktályán, Szarvaskőn és Egerbaktán. A várostól távolabb pedig már szinte kivétel nélkül minden község támogatott helyszín, így Maklár, Novaj, Szomolya, Bogács, Bükkzsérc és Demjén is, mely településekről még vállalhatóbb a napi szintű ingázás Egerbe.

A támogatott települések teljes listája a forrásként használt portfolio.hu cikkben olvasható.