Skip to main content

A Miniszterelnökségtől elnyert keretből Eger Önkormányzata 2017-ben egymilliárd Ft-os közterületi infrastruktúra-fejlesztési programot indított. A beruházás-sorozat nagy részben már megvalósult, az idei évre maradtak az engedélyköteles, nagyobb lélegzetvételű munkák, mint a Bródy Sándor utca, a Stadion utca megújítása, az útépítés a Fertőbánya utcában és a járdaépítés a Szövetkezet utcában. A fejlesztési program valamennyi városrészt érinti, nagy lökést adva a megyeszékhely közlekedésfejlesztésének.

Az egyirányú utcában főként a gyalogos közlekedés feltételein kellett javítani, hiszen ezen a szakaszon gyakorlatilag nem volt járda. Ahol létezett is gyalogosok számra fenntartott rész, már nem volt megfelelő a burkolat minősége: a babakocsisok számára ez gyakran jelentett nehézséget. A Gerle-közi fejlesztés azért is fontos a környéken élők számára, mert a keskeny útpálya eleve közlekedési veszélyhelyzeteket eredményezhetett, ha a kanyarodásnál megcsúszott egy-egy óvatlan autó.

A mintegy bruttó 21 millió Ft-os beruházás keretében 2 méter széles gyalogos sávot építünk, védőkorláttal, valamint 4 m szélességű út épül (valamelyest kiszélesedik tehát az útpálya). A beavatkozási hossz 43 folyóméter. Ehhez szükség volt egy ingatlanrész megvásárlására, valamint arra, hogy ehhez igazítsuk az útpályát és némiképp a közműveket is. A munka június végére biztosan elkészül, az egymilliárdos fejlesztési programunk többi, folyamatban lévő elemével együtt.

Az egymilliárdos keretből Eger valamennyi városrészében, több mint 30 helyen végeztünk és végzünk beruházást. A fejlesztési program összeállításánál fő cél volt, hogy az egri polgárok szempontjából kulcsfontosságú beruházásokat valósíthassunk meg olyan területeken is, melyek nem érintettek az ismert, uniós pályázati programokban. Egyrészt olyan fejlesztések valósultak meg 2017-18-ban, amelyek a város egésze szempontjából jelentősek, hiszen nagyforgalmú utakat érintettek (Almagyar, Kossuth, Barkóczy, Széchenyi utca, Pásztorvölgy utca). Másrészt egy-egy lakóközösség kérésére valósítottunk meg beruházást, melyet már régen vártak és mindennapjaikat teszi komfortosabbá, jobbá (Tittel u., Olasz u., Csokonai u., Tizeshonvéd u., Radnóti u.; járdák: Ludányi, Kallómalom, Vallon utca).