Skip to main content
Fejlesztés

Rontja az utcaképet az Érseki palota átmeneti állapota

By 2019. május 13.

Jelentős átalakulás zajlik éppen a belváros egyik legnagyobb alapterületű épületegyüttesén, az Érseki palotán. A beruházás korábbi üteme már elkészült, ennek keretében a Palota középső szárnya kapott finom eleganciát sugalló új külsőt. Örömteli, hogy a munka nem állt itt meg, most már a déli szárny is fel van állványozva, a sort pedig várhatóan az északi szárny zárja a jövőben.

Az épületegyüttes nagyon leromlott állapotban volt, és lévén, hogy ez teszi ki a Széchenyi utca gyalogos övezeti szakaszának majd’ felét, a leromlott állapot Eger főutcájának képét is meghatározta. Ha elkészül a felújítás, kis túlzással egy új sétálóutcát kapunk majd – bízva benne, hogy mindezt hasonló minőségben, ahogyan a Palota középső szárnyát és díszkertjét kaptuk meg. Az építkezések ugyan csúnyák, de hozzátartoznak egy egészséges város életéhez, így ezzel a résszel nincsen gond, sőt, kimondottan örömteli fejleménynek számít, ha megjelennek valahol az építőmunkások. A Palota északi szárnyánál azonban még csak egy előkészített fázis látható sorra kiürített üzlethelyiségekkel, építkezésre semmivel nem utaló jelekkel. A helyzet annak is lehangoló, aki sejteni véli, hogy miért áll így az épület, azoknak viszont, akik erről nem tudnak – és ők vannak döntő többségben – mindössze annyi látszik, hogy Eger főutcájának közepén, az egyik legforgalmasabb szakaszon egymást érik az üres és lepusztult helyiségek. Az állapot régóta változatlan, tavaly ősztől már biztosan így vannak az üzletek. Így ünnepeltük a karácsonyt, így köszöntöttük az új évet, így jött el a húsvét és most így készülünk nekiugrani a turisztikai főszezonnak is.

Jelenleg nagyon nyomasztó a Széchenyi utca középső szakasza, melyen, ha az érintettek nem érzik szükségesnek, hogy változtassanak, akkor felmerül, hogy maga a város is javíthatna.

Már léteznek nagyon menő megoldások a hasonló problémákra, de magyar viszonyok között nem is feltétlenül kell drága dolgokra gondolni. A kirakatüvegek egységes leragasztása, és egy közelgő felújításra utaló, esetleg látványtervet is megmutató tábla felszerelése pár tízezres költség, viszont komoly előrelépést jelentene. A jelenlegi szomorú állapotot egycsapásra egy boldog várakozásba fordíthatnánk, amikor a város közepe nem kihalt-, hanem egy megújulásra váró terület lenne.