Skip to main content

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszer keretében megjelent „Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése” (TOP-6.6.2-15) című felhívásra. A projekt részeként az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény Északi Városrész Gondozási Központjának bővítése, energiahatékonyságot növelő átalakítása a cél, mintegy 100 millió Ft értékben.

A kivitelező, a Fenstherm Kontakt Kft. építőipari vállalkozás 2018 nyarán kezdte meg a munkát, idén április végén elkezdődött a műszaki átadás-átvétel. A fejlesztésnek köszönhetően nagyban javulnak a felsővárosi idősgondozás feltételei: sokkal komfortosabb, kulturáltabb, tágasabb lett az intézmény, amely az idősek nappali ellátása, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás és támogató szolgálat centruma. Az épületben működik egy csaknem 30 állandó tagot számláló idősek klubja, de az Egerben élő, mozgásukban korlátozott, vagy fogyatékkal élő személyeknek segítséget nyújtó szakemberek központja is a ház. A gondozottak részére a földszinten egy külön pihenőhelyiséget, valamint férfi és női zuhanyzót, mosdót alakítottak ki. A projekt keretében létrehoztak egy akadálymentes parkolót, valamint az épület megközelítése és a bejutás is akadálymentes.

A beruházással a dolgozók munkakörülményei is jelentősen javulnak. Az emelet-ráépítéssel megvalósuló bővítésnek köszönhetően, nemcsak megduplázódott a központ területe, de kialakították a munkatársak számára fontos helyiségeket: irodákat, öltözőket és vizesblokkokat, valamint tárgyalót és teakonyhát. Utóbbiak eddig nem álltak rendelkezésre.

Az energiahatékonyság növelése érdekében a kivitelező hőszigetelő burkolattal látta el az emeleti trapézlemezt, a földszinti födémet valamint az épület homlokzatát, de új, fokozott hőszigetelésű műanyag nyílászárókat is beépítettek. A meglévő és bővített épületrészek fűtését és melegvíz ellátását a távhő-hálózat biztosítja, a szobákban acéllemez lapradiátorokat szereltek fel, a világításról korszerű led-es lámpák gondoskodnak.

A tervezett projektelemeken túl önkormányzati önerőből megújult a központ utcafronti előtetője és a belső terasza, valamint egy szabadtéri rendezvények megtartására is alkalmas udvarrészt, egy kerti szalonnasütőt is kialakított a kivitelező.

A 96,3 millió forintos beruházáshoz Eger Önkormányzata több mint 11 millió forint önerőt biztosított. Az idősek várhatóan júniusban birtokba vehetik az épületet.