Skip to main content
Szabadidő

Korlátozták a Zöld Pecsét koncertjeit

By 2019. május 28.

Nyitása óta a Zöld Pecsét az egyik kedvenc helyünk lett Egerben. Központi az elhelyezkedése, kézműves söröket is kínálnak, hangulatos a beltér, normális a vendégkör, ja, és brutál finom hamburgert készítenek.

A ZP azonban messze többet jelent Egernek egy kiváló bárnál, a hely komoly kulturális tartalmat hoz a városba. Meghonosította a belvárosban azt, ami egyébként nem jellemző Egerben: a klubkoncerteket. Számos okból alakult így, hogy nálunk ez egy kevésbé kedvelt műfaj, az sem használ az ügynek, hogy relatíve közel van Budapest és sokan átjárnak szórakozni, de az ugyanúgy nem segít, hogy egyszerűen fizikailag sem alkalmas sok hely arra, hogy elbírjon egy koncertet, mert kicsik a terek, nem lehet jól megoldani a hangosítást, stb. Na a Zöld Pecsét az Uránia kistermével ezt a problémát tudta kiválóan orvosolni.

A Pecsét kulturális kínálatának ugyan csak egy cikkelyét jelentik a koncertek, de egyértelműen ezek számítanak a fő attrakciónak. Főleg, hogy a szervezők nagyon jól csinálják, amit csinálnak. Változatos a felhozatal, egy hip-hop, egy techno, egy hardcore, aztán egy „középkori világzene”, csak úgy. (Még egy Jóvilágvan koncert hiányzik esetleg a boldogsághoz).

Aztán mire megtalálta helyét a Pecsét Egerben, addigra jött a szokásos fordulat, jegyzői végzés született a környéken lakók panasza miatt:

“a hangos hanghatással járó zenés-táncos rendezvények – az Eger, Katona István tér 1. szám alatti társasházi lakók nyugalmának megzavarására alkalmas módon történő – tartását megtiltom…”

Láttunk már ilyet, Eger mellett kb. minden 25 főnél nagyobb település küzd a problémával, aztán ki jobban, ki ügyetlenebbül tudja ezt megoldani. Eger az ügyetlenebbekhez tartozik. A város az évek során mindössze addig jutott el, hogy felismerték a problémát, de ahogy a mellékelt példa mutatja, ennek mostaniág nem lett eredménye.

Azzal önmagában nincsen gond, ha bejelentés érkezik a nyugalom megzavarása miatt. Sokan vagyunk, sokfélék, nyilván vannak beilleszkedni nem akaró és talán nem is tudó lakók mindenhol, az ő lelküket boncolgatni felesleges. És bár abszurd, de muszáj elfogadnunk, hogy van, aki a belváros közepén is kertvárosi nyugalomra vágyik. Neki szíve-joga panaszt tenni, a kérdés viszont innen jön, hogy mit kezd ezzel a helyzettel a város. Eger vezetése mostanáig nem képes kezelni a problémát.

Azzal, hogy a szűken vett belvárosban sem helyezik előtérbe a vendéglátóhelyek érdekeit, szépen-lassan egy skanzent csinálunk magunkból. Igaz, legalább Magyarország legszebb díszletekkel rendelkező és legnagyobb méretű skanzenjét. Izgalmas vállalkozás ez egy jelentős turizmussal bíró, iskolavárosi megyeszékhelyen.