Skip to main content

A munkaterület átadását követően idén márciusban kezdődött a Sas út rekonstrukciója. A csaknem 900 millió forintos fejlesztés eredményeként „föld felett és föld alatt is” teljes lesz a megújulás.

Ismeretes: az eredményes egri lobbitevékenységnek köszönhetően (még 2016 októberében) született kormányzati döntés arról, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Eger rendelkezésére álló 11,08 milliárd Ft-os keret 13,45 milliárdra emelkedik. Ez teremtette meg a lehetőséget egyebek között a Sas út felújítására, amely kétségkívül az idei esztendő legnagyobb egri infrastrukturális beruházása.

A fejlesztés egy összesen 780 méteres szakaszt érint, teljes szélességében megújul az utca Kistályai úti csomóponttól a vasúti átkelőig tartó szakasza. Emellett 830 méter hosszban kerékpárút épül, amely becsatlakozik az észak-déli hálózatba, és eltűnik az az árokrendszer is, ami sem esztétikailag, sem pedig biztonsági szempontból nem felel már meg a mai kor követelményeinek. A csaknem 900 millió forintos beruházás során az északi oldalon az útpályával párhuzamosan várakozóhelyeket alakítunk ki, míg az utca déli oldalán egy nagyobb befogadóképességű parkoló épül, azaz összesen 140 férőhely jön létre.

Az eddig eltelt időszakban a kivitelező, a HE-DO – Penta építőipari konzorcium az út északi oldalán 800 mm-es csapadékcsatornát fektetett le a Károlyi Mihály utcától a Tinódi Sebestyén utcáig, térkővel burkolták a Károlyi Mihály utca és a Patakpart utca között a járdát, s ugyanezen a szakaszon elkészült a kerékpárút és a leállósávok pályaszerkezete. A déli oldalon ezzel egyidejűleg befejeződött a Károlyi Mihály utca és a Meder utca között a járdák, kapubejárók, parkolók burkolása.

A felszín alatt is folyik a munka: „élőre kötötten” elkészült az ivóvízvezeték a Károlyi Mihály utca és a Csákósor utca között, és a házi bekötések is megtörténtek, s ugyancsak bekötötték a csapadékcsatornákat a Károlyi Mihály utca, Patakmeder utca és Csákósor utca szakaszon, valamint ez utóbbi területen kiváltották a szennyvíz- és a gázvezetékeket.

Jóllehet a szerződés szerint a munkálatokkal 2020. április 13-áig kell végeznie a kivitelezőnek, ígérik: mindent megtesznek annak érdekében, hogy év végére befejezzék a projektet.

Fotó: Berán Dániel