Skip to main content
Közlekedés

Korszerűsíthetik az egri utasvárókat

By 2019. június 27.

A májusi közgyűlésen született döntés arról, hogy pályázatot hirdet a város 40 db utasváró cseréjére. A kiírásra a JCDecaux Hungary Kft. pályázott, az eredményről a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság és a Városgazdálkodási Bizottság együttes ülésen dönt június 27-én.

A pályázat főbb elemei:

  • a nyertes pályázó önkormányzattal egyeztetett és kijelölt megállókban új utasváró pavilonokat helyeznek el, melynek terveztetése engedélyeztetése, telepítése és üzemeltetése a pályázó feladata. Az önkormányzati tulajdonú, cserére szánt buszvárók bontását a pályázó, a szállítását és elhelyezését az önkormányzat végzi.
  • Az új utasváró terveztetése, engedélyeztetése, telepítése a nyertes pályázó saját költsége, az utasváró tulajdonjoga a nyertes pályázóé marad. Amennyiben az utasváró teljes alapterületén meglévő szilárdburkolat van, abban az esetben a telepítés és burkolat helyreállítás teljes költsége a nyertes pályázót terheli.
  • a várókba CityLight reklámeszközök kerülnek elhelyezésre, melyek reklámfelületeit a szerződés időtartama alatt a nyertes pályázó hasznosítja, azonban a ki nem használt szabad reklámfelületet a szerződés időtartama alatt helyi programok népszerűsítésére használhatja az önkormányzat
  • az utasvárókban önkormányzati „infovitrin” kerül elhelyezésre, melyet az önkormányzat kizárólagosan és saját közérdekű céljaira használhat, mely okosmodulokkal kiegészíthető (Pl: elektronikus utastájékoztató eszköz),
  • az utasváró telefontöltővel, világítással ellátott, melynek energiaigényét szintén a nyertes pályázó viseli
  • az üzemeltetés magában foglalja a havonta legalább 1 alkalommal történő tisztítást (graffitik, illegális ragasztások és egyéb szennyeződés eltávolítását is!); a karbantartást, a várók üvegeinek, ülőkéinek cseréjét, pótlását rongálás esetén is, valamint az utasvárók vonatkozásában a balesetveszélyes helyzetek 48 órán belüli elhárítását
  • a közterület-használati megállapodás 15 éves időtartamra szól

Hasonlóak lehetnek az új egri utasvárók (Típus és forrás: K4 / EuroElement)

A meglévő várók cseréje mellett szerepel 29 új pavilon telepítése is, ez két ütemben valósulna meg a tervek szerint. A helyszíneket a bejegyzés végén látható dokumentum foglalja össze.

Eger közösségi közlekedése katasztrofális állapotban van, a helyzetről tavaly írtunk részletesebben. A helyzet azóta mindössze annyit javult, hogy beszereztek 3 darab új autóbuszt a kb. 40 járműből álló, erősen elöregedett és kaotikus megjelenésű flottába. Városunkban egyre kevésbé alternatíva a buszozás, és bár ebben az új várók nem fognak változást hozni, legalább addig javulhat valamelyest a komfortérzet, amíg megérkezik a busz.

Az utasvárók cseréjéről forrásunk a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság június 27-i 8:45-ös rendkívüli ülésének előterjesztése volt.

Kapcsolódó letöltések:

Utasváró-helyszínek Bizottsági előterjesztés