Skip to main content

Csaknem 800 új egri munkahelyet teremtett az a beruházás, melynek nyomán Eger Önkormányzata is jelentős infrastruktúra-fejlesztést vállalt, 2017 nyarán többek között módosítottuk a városi szennyvíz fő-gyűjtőcsatorna nyomvonalát. A Heves Megyei Vízmű Zrt. által elvégzett, mintegy 200 millió Ft-os önkormányzati forrásból, 250 méter hosszban megvalósított beavatkozásra akkor azért volt szükség, mert a ZF Hungária Kft egy új gyártócsarnokot épített. A szennyvizes beruházást komoly műszaki felkészülés előzte meg, hiszen nagy volumenű és igen összetett beavatkozásról volt szó.

50 éves üzembiztonság és új ipari terület Egerben

Most újabb, a korábbinál is nagyobb mértékű beruházást végzünk el a szomszédos, Külsősor úti rendező pályaudvar és a K2-es út közötti területen, ugyancsak a Vízművel együttműködésben. A témáról tartott helyszíni sajtótájékoztatón Habis László polgármester hangsúlyozta: az eredetinél sokkal jobb műszaki paraméterekkel valósul meg a beruházás az 1977-78-ban épített fő vezetéken. A korábbi fő-gyűjtőcsatornát 1200 mm átmérőjű, kifejezetten az egri projekthez gyártott, modern elemekkel építi újjá a kivitelező. A stratégiai fontosságú, 252 millió Ft nettó értékű fejlesztés hosszú távra szavatolja az üzembiztonságot és a nyomvonal módosításával új, ipari beruházásokra alkalmas terület jön létre Eger déli részén.

Habis László hangsúlyozta: a fejlesztés alapját az 1493/2018 (X.10.) Kormányhatározat finanszírozási kerete képezi. A 2018-ban végzett eredményes egri lobbitevékenységnek, a kormányzattal folytatott sikeres tárgyalásoknak köszönhetően valósítjuk meg a déli iparterület újabb fejlesztését, hogy a későbbiekben itt újabb munkahelyteremtő beruházások történhessenek. Emellett a kormányhatározatban szereplő 1 milliárd 145 millió Ft-os előirányzatból hosszú távra szavatoljuk a minőségi termálvíz-ellátást Egerben, valamint elvégezzük a várban a Zárkándy-bástya fejlesztésének második ütemét, teljessé tesszük tehát az újabb vonzerőt jelentő fejlesztést.

A déli iparterületen zajló munkáról szólva Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a fejlesztés a régi vasbeton csatorna és kötéseinek korróziója miatt is időszerű volt. Ez a fő-gyűjtőcsatorna a város szennyvizének 90%-át vezeti el, s a mostani beruházás 50 évig biztosan biztonságosan üzemel majd. Hangsúlyozta: az a polgármester, aki olyan megoldást keres és vállal fel, amely fél évszázadra alapozza meg a város jó működését, a legjobb stratégiai partner egy közműszolgáltató vállalat számára.

A kivitelezést a magasan, fél méteren már megjelenő talajvíz miatt acél szádfalazással, 6 méter hosszú lemezek földbe süllyesztésével végzik. Az elemeket 5 tonnás, ún. vibrációs nyomófej segítségével nyomják a talajba, így képeznek a víztől nagyrészt elzárt munkagödröt, melybe 4 méter mélyen helyezik el a HOBAS rendszerű, üvegszálerősítésű csöveket. A 260 folyóméter hosszban elkészülő beruházás napi 24 órás felügyeletet igényel.

A kivitelezés augusztusig tart, ez idő alatt a szennyvízhálózat zavartalanul működik. A kritikus időszakokban, vagyis az élő csatornára kötéseknél nagy teljesítményű, átemelő szivattyúkkal biztosítják a folyamatos üzemet.

Fotó: Nemes Róbert