Skip to main content
Fejlesztés

Fotókon az új Egri Járási Hivatal

By 2019. július 2.

Többször foglalkoztunk már a blogon a Kossuth Lajos utcán újonnan épülő irodaházzal (itt és itt). Érdeklődésünk nem véletlen, hiszen izgalmas városképi beavatkozás van éppen születőben, melynek során az utcai homlokzat megtartásával előbb lebontanak egy épületet, hogy a helyére egy modern irodaházat emeljenek. A belváros történelmi jellege miatt nem gyakoriak az ilyen események Egerben.

Korábbi cikkünkben is említettük, hogy egyelőre nem ismert, pontosan milyen formában épül újjá a ház. A nyertes terven még módosíthatnak ugyan, de drasztikus változásra már aligha kell számítani. Az Építészfórum.hu segítségével most részletesebben is mutatjuk, mire lehet majd számítani a Kossuth Lajos utcán.

Az utcai homlokzat felújítva megmarad, ahogyan írják:

„Bár a szóban forgó épület nem került helyi védelem alá, az egri lakosság viszonyulása, érzelmi kötődése és a Kossuth utca hangulata, minősége érzékeny, építészetileg visszafogott, önmagával és környezetével is harmóniára törekvő épületformálást igényelt.”

Megmarad az árkádos rész is, a kerékpárút azonban kikerül a ház alól.

„A patak melletti árkádsor megtartása, mely az Eger-patak mentén több helyen is megjelenik, átjárást biztosít a Dobó-tér felé. Ez a szokásjog alapján kialakult átjáró visszaépül, annak eredeti karakterét megőrizve.”

Drasztikus változásra az északi oldalon kell készülni, innen nézve egy izgalmas, modern irodaházat kapunk. A fő attrakció, a lyukacsos homlokzatburkolat sajnos a zárt parkoló felől lesz a legjobban látható, pedig a tervek alapján ez esténként nagyon jól nézhet majd ki. Ez az oldala az épületnek egy másik, a közelmúltban felújított 5 emeletes irodaház felé néz, aminek a túlsó oldalán pedig szintén egy másik felújított irodaház áll. Várhatóan jót tesz a területnek, ha a Járási Hivatal régiúj épületével lesz lezárva ez a modern szakasz.

Befejezésként mutatjuk az új irodaház terveit.