Skip to main content
Közlekedés

Megújult a Kossuth Lajos utca északi oldala

By 2019. július 17.

A munka feléhez érkeztek a Kossuth Lajos utca felújításánál, július 16-án átadták ugyanis az északi oldalt. Előbb-utóbb a déli oldal is megújulhat, annak a résznek a sorsát viszont egyelőre vészjósló csend övezi. Ahogyan korábban néztük a terveket, az lenne majd egyébként az érdekesebb szakasz.

A felújításról szóló önkormányzati közleményben a polgármesterről nagyon előnyös képeket találunk, a lényeg, vagyis maga az utca azonban nem látszik – ezt igyekszünk pótolni most.

A Líceum mellé az eredeti tervektől eltérően végül nem került elektromos töltőállomás, talán éppen az ide szánt egység valósult meg a Klapka György utcán nemrégen. Az egyetem mellett futó járda korábban tényleg csak járda volt, most viszont elindult a közösségi élmény felé: összesen 8 padot és 6 dobozos fát kapott a szakasz. Még nem egy Disneyland szintű attrakció, de a korábbitól azért már többet ad.

Az egykori Telekom székház mellett (ami épület nemrégen még eladó volt, de azóta elkelt és így izgatottan várjuk a sorsát) lényegében csak a járda burkolatát cserélték le térkőre. Padok eddig is voltak, most is lettek, kuka eddig is volt, most is lett új, funkcióra minden maradt, csak szebb lett. Ha már más izgalom nincsen, akkor itt emelnénk ki az utcán végighaladó vezetősávot, és, hogy minden kereszteződést akadálymentesítettek, ez nagyon jó dolog.

A felújításnak két nagy nyertese van, az egyik a Sárvári cukrászda, ami mellé lényegében egy nagy terasz épült most. A Tűzmadár szobor továbbra is megmaradt, egy hangulatos apró tér született körülötte. Örömhír, hogy 2 kerékpártárolót is kihelyeztek, ráadásul a használható fajtából, ami a vázat tartja, szuper!

A felújítás másik nyertese a Rádi pékség, akik egyrészről akadálymentes rámpát-, másrészről egy teraszt kaptak. Utóbbi miatt 9 parkolóhely megszűnt és 3 új fát ültettek. A fotókon látszik, hogy két motoros azért csak a járdán gondolta még jó ötletnek, ha leparkol, de ha belakja a teraszt a pékség, akkor egyértelműbben látszódik majd az előrelépés. A pékség melletti gyalogátkelőhelyhez szintén telepítettek 2 kerékpártámaszt, bár ezek a terveken nem szerepeltek és pont az átkelő miatt kissé megkérdőjelezhető a létjogosultságuk.

A Megyeháza előtti rész nagy szívfájdalmunk, mert bár nagyságrendekkel szebb lett, mint volt, viszont nem épült meg rá a tervezett kerékpársáv. Enélkül éppen még lehet élni, a nagyobb félelem, hogy az ide szánt kis szakasz az utca déli oldalán végig haladó kerékpárúthoz tartozott volna, és felmerül, hogy ha most ez nem épült meg, akkor az sem fog? Mindenesetre nem festünk ördögöt a falra, lesz majd ott kerékpársáv. Lennie kell! A Megyeháza előtti rész egyelőre 2 paddal és 4 kerékpártámasszal gazdagodott, plusz ide is jutott 4 dobozos fa. A terveken régen nem így szerepelt, de ha így marad is tökéletes – mármint az utcabútorok száma, mert a bicikliút azért csak hiányzik.

Minden tekintetben javult a Kossuth Lajos utca megjelenése és funkciója, mindössze az autósok érdekei sérültek kisebb mértékben. Mivel Eger egyik legszebb utcájáról beszélünk, az elsősorban fákért feláldozott parkolók azonban messze megérték az árukat. A korábbitól sokkal szebb és barátságosabb utcát kaptunk vissza, bízunk benne, hogy a déli oldal is hamarosan áteshet egy ilyen ráncfelvarráson.