Skip to main content
Közlekedés

Befejezéséhez közelít a Bródy Sándor utca felújítása

By 2019. július 22.

Még év elején, egészen pontosan február 18-án kezdődött a Bródy Sándor utca teljes felújítása. A munka a vége felé közeledik, ezért megnéztük, hogy hogyan fest az új szakasz.

Amit nem láttunk, de tudjuk, hogy kicserélték a vízvezetékeket, korszerűsítették a szennyvíz-, a csapadékvíz- és az elektromos hálózatot. Ezek a mélyben történtek, hiszünk neki. A csapadékvizes részben kimondottan bízunk is, hiszen ez az utca volt az egyik felelőse a korábbi években tapasztalt Széchenyi utcai villámárvizeknek. A másik – és egyébként elsődleges – felelős a Csiky Sándor utca volt, annak a felújításával már korábban végeztek, és egyelőre úgy néz ki, hogy bevált a fejlesztés.

Ami már a felszín fölött van és így látható, hogy bővítették a közvilágítást. A tervező régies kandelábereket és fali lámpákat választott, ezzel valamelyest bonyolítva a belváros átfogó felújításának talán nem is annyira létező koncepcióját. Eddig az volt a tapasztalat, hogy a kiemelt történelmi helyszíneken régies világítótesteket alkalmaztak, lásd a Dobó téren, (Érseki palota díszkertjében) és a hamarosan elkészülő Eszterházy téren, míg az összes többi helyszínen modern eszközökhöz nyúltak. Ez a sor most itt a Bródy Sándor utcán kicsit öncélúan borulni látszik.

A fejlesztés leglátványosabb eleme, hogy a teljes burkolatot lecserélték. Az autós forgalomnak szánt rész aszfalt borítást kapott, míg a gyalogosoknak szánt pedig térkövet. A logika érthető, viszont az utca közepén, a lejtős rész alján ránézésre furcsán hat, hogy pár méter erejéig a gyalogosoknak is aszfalt jutott. Világ éppen nem dől össze tőle, lényeg, hogy az eddigi utcaképnél minden szebb, és remélhetőleg praktikusabb is, mert a korábbi burkolat nem csak csúnya volt, de kellően csúszott is. Apropó csúszás. Az ígéretek szerint korlátot is fognak építeni a lépcsős rész mellé, ez még hátravan.