Skip to main content
Fejlesztés

Az épülő extrémsportpálya részletei

By 2019. július 26.

Egy ideje már hallható volt a híre, hogy megújul az Egrix területe. A környéken járva látni is lehet az építkezést, az viszont csak nagy vonalakban volt ismerhető, hogy pontosan mi készül. Az egység kialakításáról szóló közbeszerzési eljárás eredményét július 24-én tették közzé, ebben már részletek is szerepelnek, mutatjuk.

A közbeszerzés rövid ismertetése:

Tárgya: Építési beruházás: TOP-6.1.4-15-EG1-2016-00001 azonosítószámú „Művészeti és szabadidő komplexum kialakítása és turisztikai attrakcióvá történő fejlesztése Egerben” című projekt keretében megvalósuló „Extrémsport pálya, üzlet és vendéglátó egység kialakítása”

A tervezett együttes fő funkciója az extrém sportpályák használatának biztosítása.

Olyan pályaelemek készülnek, amiket a bmx-esek, gördeszkások, görkorcsolyások, extrém-rolleresek egyaránt tudnak használni. Ehhez kapcsolódóan kerül kialakításra egy kerékpárüzlet, -szerviz és –kölcsönző is. Ez lesz az északi irányba induló kerékpárútnak egy bázispontja, itt kerékpáros kirándulásokat szerveznek és ahhoz kapcsolódó szálláshely-foglalásra is lehetőséget biztosítanak. Azok számára, akik a szervezett kerékpárút során olyan műszaki problémával néznek szembe, ami az adott helyszínen nem orvosolható, egy kivonuló „mentőegység” nyújt segítséget. A szomszédos déli telken (hrsz.:4721) minden korosztály számára ideális pihenőpark kerül kialakításra és ehhez, valamint az extrémsport pályához kapcsolódóan egy vendéglátó egység (kávézó, szendvicsbár) létesül 154,59 m2-en a terület magasabb pontján, ahonnan a park és a pálya is belátható. A park a pihenés és szórakozás mellett és ezekkel együtt nyújt lehetőséget Eger kulturális életében való részvételre, melyben segítséget a szomszédos Vitkovics Alkotóház és Művésztelep biztosít az általa szervezett célirányos programokkal. Az együttes középső egységében kap helyet a fedett extrémsport pálya (spine félcső) 208,9 m2-en, ezen a szakaszon a homlokzat az észak-nyugati irányban határoló háló-burkolatot kap.

A nyugati egységben, a tervezési terület határánál egy a Kisasszony utca felől és a belső udvar felől is átjárható tároló kerül kialakításra. A harmadik egység a megmaradó sarki épület, ebben üzlet kerül kialakításra sarki bejárattal, a korábban befalazott nyílás megnyitásával. A Széchenyi utcai nagy helyiséget osztatlanul kívánjuk meghagyni üzlet funkció számára 181,26 m2-en, amit a nyugati irányban egy meglévő gerenda alatti fal bontásával tovább bővítünk, egészen az épület nyugati faláig. Ebben a részben, a fedett közlekedő felé kerül kialakításra a kölcsönző rész.

A szerződés 296 076 363 forint összértékről szól. A beruházás örömteli, részben, mert hiánypótló egység jön létre, részben pedig, mert valamelyest rendezettebbé válhat tőle a Széchenyi utca északi vége.

Külön izgalmas rész a kerékpáros „mentőegység” – mely azok számára nyújt segítséget, akik kerékpártúra során találkoznak helyszínen meg nem oldható problémával. A leírás úgy említi, hogy a szolgáltatás a szervezett kerékpártúrák résztvevőinek érhető el, de nagyon (nagyon-nagyon-nagyon) jó ötlet lenne ezt mindenkire kiterjeszteni. Valószínűleg nem izzana folyamatosan a telefonvonal, de egy végtelenül kerékpárosbarát szolgáltatással bővülne Eger kínálata. Eljön a Dąbrowski család Lengyelországból, elindulnak biciklizni a Bükkbe. A kis Jakub elesik, elgörbül a kereke. Semmi pánik, betelefonálnak az egri kerékpáros mentőegységnek, akik kimennek a helyszínre és x összegért megoldják a problémát. A Dąbrowski család ezután pedig hazautazik Lengyelországba és azt mondja, hogy Eger a világ legjobb városa, Czestochowai Mária ünnepén jövőre is ide szeretnének utazni.