Skip to main content
Szabadidő

Gergő és Vicuska szobrának tervezett helyszíne

By 2019. augusztus 9.

A Kiscsillagok Baráti Köre idén kezdeményezte, hogy közadakozásból új köztéri szoborral gyarapodjon Eger. Az ötlet Dr. Bagi István Egerben élő orvos gondolatában merült fel, aki az Eger-patak partjára álmodta meg az Egri csillagokból ismert Gergő és Vicuska életnagyságú bronzszobrát. Szanyi Pétert szobrászművész alkotásához mintegy 10 millió forintra van szükség, a gyűjtésről mi is írtunk korábban.

Az eredeti elképzelés szerint a szobor közvetlenül a patak partjára került volna, ehhez azonban a Vízügyi Hatóság nem járult hozzá. Helyette javasolták, hogy a mederszakasz távolabbi részére, már épített környezetbe kerüljenek Gergőék. „A szobor helyének vizsgálata érdekében 2019. 07. 22-én a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Kft.) hivatalos képviselői, és az általa felkért véleményező szobrászművészek, továbbá a szoborkompozíció megalkotására felkért Szanyi Péter szobrászművész, a Kör képviselői, és Eger MJV Polgármesteri Hivatala illetékes munkatársai közös helyszínbejárást tartottak.” A lektorátus és a Főépítészi Iroda különböző városképi és funkcionális szempontok alapján végül a tér északi végében javasolja elhelyezni az alkotást, valahogy így:

Az alternatívák között szerepelt még ugyanitt a szobor, viszont a lépcső síkjából kiemelt posztamenssel, illetve a tér másik végében is, hasonlóan járósíkra illesztett posztamenssel.

Forrásunk a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság augusztus 15-i ülésének 4. előterjesztése volt, ez a bejegyzés végén letölthető.

Kapcsolódó letöltés:

Előterjesztés