Skip to main content
Szabadidő

1968-as légifelvételekkel bővült a Fentről.hu

By 2019. augusztus 15.

A Fentről.hu-t többször említettük már a blogon, legutoljára például a Lajosváros miatt örömködtünk rajta márciusban. 2015-óta látogatjuk visszatérő jelleggel az oldalt, ha van hűséges viszony ember és weblap között, akkor a miénk biztosan annak számít. És még mindig meg tudnak lepni…

A linkelt februári bejegyzésben a Lajosvárosról töltöttek fel 1968-ban készült légi felvételt, ami igazi ritkaságnak számított, hiszen nem ismerünk ennyire átfogó dokumentációt ebből az időből. A Lajosváros mellé most fél évvel később az augusztus 15-i frissítéssel megkaptuk Eger többi részét is, köztük a kincset érő belvárost ugyanebből az évből. Erről a területről eddig 1980-as volt a legrégebbi légi felvétel, ha ilyen ütemben haladunk visszafelé az időben, lassan Dobót is látni fogjuk harcolni.

Az 1968-as fotók talán legnagyobb újdonsága, hogy ezen láthatjuk először a tömbbelsők helyeit. Éppen jókor érkeztünk, hiszen a munkák már elkezdődtek, látszik, ahogyan az Érsek utca 10. alatti ház hátulját már levágták, teret adva így a ma is használható átjárónak. Az Erzsébet udvar és a Lenkey udvar helyén azonban még kertek állnak. És még mennyi minden változott 51 év alatt. A kórháznál például éppen csak alapozzák azt az épületszárnyat, amit azóta már el is bontottak. Még nem létezik például Árva köz sem Egerben, de hiába keressük a Frank Tivadar utca uszoda előtti szakaszát is. Megvan azonban az Egészségház az egyetem „B” épülete helyén és a Hangya áruház a Dobó téren.

Érdeklődőknek ajánljuk a képeket megtekintésre, ezen a linken a belvárosi rész érhető el, ezen pedig a még jóformán nem is létező Almagyar-domb, viszont ez utóbbin jobb minőségben látszódik a belváros egy része.