Skip to main content
Fejlesztés

Megújult az Eszterházy tér

By 2019. augusztus 18.

Augusztus 16-ra levonult a kivitelező az Eszterházy térről, elkészült a felújítás, már csak apróbb beavatkozások maradtak hátra, így például a vízi játék beüzemelése.

A vidéki Magyarország legszebb városi tere született meg Egerben

Az Eszterházy tér fantasztikus adottságokkal bír, az azt szegélyező bazilika és Líceum robusztus épületei önmagukban is lélegzetelállítóak. Ilyen díszletek között könnyű nyerni, a felújítás ugyanakkor komoly alázatot követelt a tervezőktől. Az új Eszterházy tér egy hihetetlenül elegáns, letisztult városi tér lett, ami nem hivalkodik, és így tökéletesen illeszkedik a környezetéhez.

Az Eszterházy tér már ki volt találva, például a Hatvani kapu térrel ellenkezőleg itt nem volt szükség új karakterre és funkcióra. A tervezők ehhez tartották magukat, lényegében minden maradt a régiben, a meglévő elemeket gondolták újra, porolták le, és adták vissza gyönyörű új külsővel.

A gyalogosoké lett a főszerep

Az első és legfontosabb változás, hogy megszűnt a Líceum előtti parkoló. Az egykori aszfaltos út helyén ma térköves sétányt találunk, ezzel sok év után végre faltól-falig ér az Eszterházy tér. Hallatlanul fontos változás ez, úgy funkcióra, mint megjelenésre. A Líceum főbejáratát indokolt esetben továbbra is meg lehet közelíteni autóval a Széchenyi utca irányából, itt egy lesüllyeszthető oszlop ad szabad utat például vészhelyzetben. A másik oldalra, a Kossuth Lajos utca felé azonban fixen telepített akadályok kerültek, ezeknek hála akkor sem lehet átmenő forgalom a téren, ha el is romlana az említett süllyedős oszlop.

Zöldövezet a belváros közepén

A tér fele eddig is parkként funkcionált, ami a felújítással sem változott meg. Kitisztították és átláthatóvá tették azonban a területet, remélhetőleg elkerülve ezzel a nemkívánatos incidenseket. Összesen 11 pad került a fás részhez (összesen 23 pad van a téren + a Líceum melletti sétányon még további 8 darab), komoly felelőssége lesz benne a városnak, hogy megőrizzék ezek tisztaságát és ne engedjék, hogy lakhelyként szolgáljanak a padok, ahogyan ez a korábbi térnél előfordult. Az üde zöld pázsit és a világos térkő olyan tisztaságérzetet kelt, mintha enni lehetne a földről, ezt az állapotot kulcsfontosságú megőrizni. A tér egyébként is jelentős terhelésnek van kitéve a turistaforgalomnak- és a környező szórakozóhelyeknek hála, a park várhatóan minden szombat és vasárnap hajnalra tele lesz mindenféle testnyílásból érkező emberi ajándékokkal, sörös, boros és pezsgősüvegekkel, mekis papírtasakokkal. Nagy feladatot kapott a Városgondozás az új Eszterházy térrel, de látva a társaság eddigi munkáját, bizakodóak vagyunk a folytatással kapcsolatban.

Közösségi tér született

Impozáns megjelenésével az Eszterházy tér kiülésre csábít. Új alternatíva született a belvárosban, ahol el lehet tölteni egy ebédszünetet, meg lehet várni a következő tanórát, át lehet beszélni a kapcsolat folytatását. Ez a lehetőség mindenkinek adott lett, akadálymentesítették a tér délnyugati sarkát is, ami a helyi közlekedés szempontjából fontos rész, vezetősáv került a fő tengelyre, illetve új kerékpár tárolókat raktak ki a terület két végébe. Utóbbiaknál külön jó pont, hogy ha tetőt nem is kaptak, legalább árnyékos helyre kerültek, és a használható fajtából vannak, amik a vázat tartják. A helyzet egyedül a buszra várók esetében kevésbé fényes, ők egy kétségtelenül dekoratív, ámde talán kevésbé praktikus váróval gazdagodtak, ami árnyékot sem ad és esőtől is csak mérsékelten véd. Tény, hogy ez inkább egy leszállós, semmint felszállós megálló, de azért belvárosi elhelyezkedése miatt ezt is bőven használják utasok, nem igazán tudjuk mire vélni az új jövevényt. A tér ettől még Eger egyik legvonzóbb területe lett, ami várhatóan az új Dobó térhez hasonlóan könnyen megtelhet majd pihenő emberekkel kellemes nyári estéken.

Finom illeszkedés a környezethez

Hálásak vagyunk a tervezőknek, amiért semmi hivalkodót nem raktak a térre. Itt volt szükség a bevezetőben említett alázatra, hogy elfogadják, annak, amit terveznek, elsősorban elődeink munkáját kell dicsérnie. A feladat sikerült, az Eszterházy térre mindössze egy kis vízfilm-felületet kerül majd saját attrakcióként, ennek a helyét látjuk most szárazon, négy fekete golyóval szegélyezve. Kíváncsiak vagyunk rá, hogy hogy fog mutatni, elméletileg napok kérdése és üzemelni fog. Legalább ennyire vagyunk kíváncsiak még egy másik jövőbéli újdonságra is – amire tekinthetünk akár új attrakcióként is, de inkább mégis az elődeink tiszteletéhez sorolnák. A Kossuth Lajos utcára vezető sétányhoz kerül egy Eszterházy Károlyt ábrázoló szobor, a tér hivatalos átadása is ennek az avatásával történik majd meg. Egyéb kiemelendő mozzanat, hogy a fák megritkításával láthatóvá tették az Érseki palota déli szárnyát. Nagyon szép épületről van szó, ami eddig méltatlanul el volt rejtve. Jelenleg éppen felújítás alatt áll, ha elkészül, csodás keretet ad majd a térnek.

A felújítással kapcsolatban mindössze két bánatunk van, ez mindkettő minőségi kifogás. Egyrészt néhány térkő már most el van repedve, ami nem jósol túl fényes jövőt, másrészről eső után pocsolyák vannak a téren. Ez egy újonnan átadott területnél elfogadhatatlan. Senki nem tökéletes – persze rajtunk kívül – és ekkora felületnél simán le lehet úgy rakni a köveket, hogy ez előforduljon, de ha még most nem javítják az elején, akkor ezt már így eszi meg a fene. Ez a kivitelezők kritikája, azonban mellettük is meg kell jegyezni, hogy messze nem végeztek rossz munkát, sőt. Igényesen készült el a tér, és ezért köszönet jár, ugyanúgy, ahogy a profi tervezőknek is: N+F Mérnökiroda Kft. (Eger), Táj-Consult Bt. (Budapest), 4D Tájépítész iroda (Budapest).

Mindig azt szoktuk elsőként megnézni egy fejlesztésnél, hogy ami elkészült, az méltó lett-e Egerhez. Az új Eszterházy térnél ez kétségtelen, és itt tovább is mutattunk ennél. Soha még ennyire elegánsan nem tudta megmutatni a tér azokat a kincseket, amiket több száz évvel korábban hagytak hátra nekünk itt az elődeink.

Zárásképp még mutatunk néhány fotót térről: