Skip to main content
Fejlesztés

Megújult a Hatvani kapu tér

By 2019. augusztus 21.

Az Eszterházy térrel egy időben elkészült a Hatvani kapu tér felújítása is. Előbbi helyszínen múlt héten néztünk körbe, most következzen ez a másik, városképileg kevésbé meghatározó, viszont mégis igencsak központi elhelyezkedésű terület.

A Hatvani kapu tér két részből áll: a színház előtti felét nem érintette a munka, csak az Államkincstár melletti szakaszt újították fel. Ez egy furcsa része volt Egernek, ami hiába található a belváros egyik legforgalmasabb szakaszán, mégsem élt a köztudatban mint közpark. Régi volt és dzsungeles, gyors áthaladásra sem ösztönzött, hosszas üldögélésre a fák alatt pedig végképpen nem. A munkákkal most ez megváltozott.

A színház felől érkezve az első újdonság, hogy a régi aszfalt járdát egy hullámzó vonalú, térköves rész váltotta, összesen négy paddal és egy szemetessel. Kerékpártároló ide most nem került, de nem is érezzük hiányát, hiszen a szomszédos irodaház előtt úgyis van már korábbról nyolc darab. A pázsit nagyon szép, ha ezt sikerül ilyen minőségében megőrizni, le a kalappal.

Továbbhaladva az egykori Sárkányölő szobra felé, láthatjuk, hogy az alkotás a maga csendességében eltűnt. Réges-régen már felmerült, hogy a budapesti Memento Szoborparkban talán jobb helye lenne, de hogy végül mi lett vele, nem tudjuk. Helyét a tér fő attrakciója, a csobogó vette át, ami ottjártunkkor ugyan még nem volt beüzemelve, de nagy vonalakban azért már sejthető, hogy hogyan fog működni. A víz az Államkincstár épületétől bugyog le a tér szintjére, ahonnan aztán tovább csörgedezik a fák árnyéka felé. És bár nem láttuk még működés közben, máris imádjuk az ötletet. Odavagyunk ugyanis a hasonló fejlesztésekért, amik nem hivalkodóak, de ahhoz már elég ingerdúsak, hogy ha véletlenül rájuktalálunk, akkor jólesően nyugtázzuk tőlük, hogy tényleg Eger lehet a világ legjobb városa, ahol a részletekre is odafigyelnek.

A legfontosabb részhez értünk, mégpedig az Államkincstár előtti kis térhez. Már a vízijáték is ehhez tartozik, de a fő látványosság itt maga az Államkincstár. Egy nagyon szép épületről van szó, amiből eddig alig láthattunk valamit a fák mögött. Most végre kitisztították a területet, és így előkerült a háttérből ez a kincs! További változás még, hogy a semmiből egyszer csak megjelent egy grandiózus, fél teret kitevő, akadálymentesített lépcsősor. Eddig is volt itt szintkülönbség, sőt lépcsők is, de annyira jelentéktelen megjelenéssel, hogy hirtelen nem is tudtuk hová tenni ezt a mostani szörnyeteget. Mármint jó értelemben vett szörnyeteget, mert egyébként amilyen nagy, olyan mutatós is az új lépcső.

A Hatvani kapu tér önmagában is szép lett, de a pozitív változás akkor nagyon szembetűnő, ha a korábbi állapotára is emlékszünk még a területnek. Az Államkincstár épületének felfedésével jelképes ráfordítással olyan jót tettek a belvárossal, mintha építettek volna egy újabb palotát Egerbe. A jövőben még esetleg annyival lehetne bővíteni a teret, hogy az út mellett haladó járdára kerülhetne egy oszlop, vagy bármi akadály, ami jelzi a népeknek, hogy ne arra menjenek. A Trinitárius utca felől érkezve úgy tűnik, mintha arra is lehetne folytatni az utat, a valóságban viszont a kanyar még nem látható részén egy bokor állja a gyanútlan járókelők útját, akik így vagy visszafordulnak, vagy az úttesten kerülnek, ami egy négysávos út kanyarjában, hát, mérsékelten biztonságos manőver. Most már olyan alternatívát tudunk mutatni a kerülésre a téren keresztül, amire igazán büszkék lehetünk.

Zárásként itt is mutatunk még érdeklődőknek elkészült, de a cikkben fel nem használt fotókat: