Skip to main content
Fejlesztés

Három év alatt újul meg a bazilika

By 2019. augusztus 24.

Szeptember elején kezdődik Magyarország második legnagyobb templomának felújítása – számolt be a hírről a TV Eger. Az épület külsejét és belsejét egyaránt érintő átfogó munka a Magyar Állam támogatásával, mintegy 3 milliárd forintból valósul meg a tervek szerint, és várhatóan 3 évre lesz szükség a befejezéshez. Rudolf Mihály tervező részletezte is a beavatkozásokat.

Városképileg a legfontosabb változás a templom átszínezése lesz. Visszavesznek a jelenlegi erős sárga festésből és egy finomabb árnyalatot adnak az épületnek, a tervező elmondása szerint olyat, amilyen régen is volt neki. Rendezik a külső környezetet, felújítják a sétányokat, és a lépcsősorokat – utóbbiak a látványterv alapján korlátokat is kapnak majd.

Megújulnak ezen túl a fedési munkák, a lábazati kövek, az altemplom, korszerűsítik az épület elektromos rendszerét, kicserélik a bútorokat, és restaurálják a festett műmárvány utánzatokat. Látványos beavatkozásnak ígérkezik, hogy teljesen felszedik a belső burkolatokat, illetve, hogy átépül a szentély, melynek során közelebb kerül majd a hívekhez az érseki trónus. Költözik a keresztelőmedence is, utóbbi a kereszthajóba, Keresztelő János mellékoltára elé kerül, ezeket már a Magyar Kurír videójából tudjuk.

Korábban szó volt a kupola látogathatóvá tételéről is, ez úgy néz ki, hogy végül kikerült a felújításból, legalábbis sehol nem említi a tervező. Ha valóban így van, sajnáljuk, ahogyan azt is, hogy nem nyitják meg a tornyokat sem, ezzel Magyarország három legnagyobb templomából továbbra is az egri lesz az egyetlen, amelyből hiányzik ez a lehetőség.

Még idén év elején említettük, hogy a munkához kapcsolódóan új kiszolgálóépületet is kap a templom, ennek kivitelezését már láthatjuk az Érseki palota kertjében.