Skip to main content
Kereskedelem

A lakók ellenállása miatt késik a Deák Ferenc utcai Coop nyitása

By 2019. augusztus 27.

Több mint egy éve említettük először a blogon, hogy hamarosan Coop szupermarket nyílhat a Deák Ferenc utcán, ami azonban még ma is várat magára. A szokatlanul lassú tempó hátteréről eddig nem lehetett tudni, míg nem az augusztus 28-i közgyűlés 12. előterjesztése végül megválaszolta a kérdéseket. Ahogyan írják: az üzlet feletti társasház lakóközössége ellenzi az árufeltöltést a Grónay utca felőli belső udvaron keresztül.

A COOP Szolnok Zrt. még tavaly februárban vásárolta meg az üzlethelyiséget az önkormányzattól, így érthető, hogy továbbra is feltett szándékuk ezen a ponton újabb boltot nyitni Egerben. Továbbá lévén, hogy egy sűrűn lakott városrészről van szó jelentős gyalogosforgalommal, buszmegállókkal, óvoda-, iskola- és közintézmények közelségével, Eger önkormányzata is indokoltnak érzi mielőbb pótolni a régiós szinten 2016-ban (!) csődöt jelentő CBA helyét, melynek korábban itt működött üzlete. A COOP Szolnok Zrt. a probléma megoldására felkért egy tervezőt, hogy dolgozza ki a Deák Ferenc út felőli, jogszabályoknak megfelelő megállás és rakodás lehetőségét. Erre egyetlen lehetséges megoldás született, ami a szomszédos üzlethelyiségen keresztül vezet. Itt jelenleg pékség üzemel, de a helyiség szintén az önkormányzat tulajdonában áll és lehetőség van a bérleti szerződés indoklási kötelezettség nélküli megszüntetésére. Most ezzel a lehetőséggel kíván élni az önkormányzat, hogy végre megnyílhasson a szupermarket.

A Coop felajánlotta a pékség eszközeinek könyv szerinti értéken történő megvásárlását, valamint az ott munkaviszonyban álló alkalmazottak tovább-foglalkoztatással történő átvételét. Az árufeltöltéshez kapcsolódik még annak az új rakodóhelynek a kialakítása is a Deák Ferenc utcán, amiről áprilisban írtunk.

Nehéz megállapítani, hogy jelen helyzetben melyik félnek van igaza. A tárgyalt belső udvar alapos ismerete nélkül elképzelhető, hogy valóban nem megoldható innen az árufeltöltés, vagy legalábbis csak olyan módon lehetne ezt kivitelezni, ami aránytalan terhet róna az ott élőkre. Tény azonban az is, hogy ahogyan minden városban, úgy Egerben is van egy kicsi, ám hangos réteg, mely nem szeretné, vagy nem képes megérteni a város természetes működését és egyszerre szeretne belvárosban lakni és ott kertvárosi nyugalmat élvezni. Eger önkormányzata valamiért máig nem képes ezeket kezelni, mostanáig sem sikerült meghatározni a városmag funkcióját. Legutóbbi példa erre a nyár eleje óta zárva tartó Zöld Pecsét, aminek a környéken lakók korlátozták a működését, hivatkozva arra, hogy nem csendes a szórakozóhely – mindezt sétálóbelvárosi övezetben. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy jelen esetben legalább látszik törekvés a helyzet kezelésére, így függetlenül attól, hogy jogos volt-e a lakók panasza, előbb-utóbb talán tényleg nyílhat Coop a Deák Ferenc utcán.

Kapcsolódó letöltés

Közgyűlési előterjesztés