Skip to main content
Fejlesztés

Új padokat kapott a Dobó tér

By 2019. szeptember 11.

Szeptember 10-én új utcabútorokat helyeztek ki a Dobó térre és a szomszédos Gárdonyi térre. Az új jövevények meglepő csendben érkeztek, egyelőre egyetlen városi médium sem számolt be róluk*, nem volt ünnepélyes átadó, ami így kampány idején szokatlan, de mindenképp becsülendő dolog. A csillag arra vonatkozik, hogy az Eger Hírek ugyan megemlítette a padokat, ez az oldal volt a forrásunk is, de a hivatalos örömködés helyett csak amolyan blogos stílusban tették ezt meg, jóízűen rácsodálkozva az akkor még félkész újdonságokra.

Az új ülőalkalmatosságoknak feltehetőleg több céljuk is van, amiket nem pontosan ismerünk, annyi mindenesetre biztos, hogy növelik az ülőhelyek számát és ez jó. Felújítása óta a Dobó tér valódi közösségi térré vált, kellemes időben gyakori jelenség, hogy megtelik a placc és nem marad szabad ülőfelület sem padon, sem a fák alatt. Ez egy hihetetlenül pozitív, ráadásul öngerjesztő folyamat, melynek során minél többen üldögélnek már kint a téren, annál többen és többen szeretnének ugyanígy tenni, hiszen különösebb esemény nélkül is élet van, ingerek, jó hangulat, szabadság, szerelem. Ez egy főtér csupa nagybetűs értelme. Az új padokkal ezután még több ember csatlakozhat a kellemes össznépi chillezéshez, óriási hála érte az ötletgazdának.

A padok közé beszorított dobozos fák kicsit nyomin hatnak, de legalább garantáltan nem takarják ki a tér látványát, az pedig nagyon jó, hogy ezúttal egy fokkal egyedibb utcabútorokat kaptunk. Jó eséllyel még ezeket sem egy külföldi sztárdesigner rajzolta meg, de már legalább nem olyan tucat termékek amik minden városban és minden felújított téren tonnaszámra sorakoznak. A kilátás pedig fantasztikus a padokról a Dobó térre, hiszen szemből néznek össze Dobó szobrával és a várral. Ez a hangulat valószínűleg másnak is átjött, hiszen fotónkon például a 9 ülőrészből 7 foglalt egy átlagos délutánon. Egyedül a bútorok elhelyezését nem értjük. Ahelyett, hogy szétszórták volna őket a téren, valamiért határvonalként felsorakoztatták egymás mellé a három padot, ami egy korábban szándékosan faltól-falig szétnyújtott tér esetében nem tűnik túl következetesnek. Valószínűleg a térre tévedő autósokat szeretnék ezzel visszaterelni a kijelölt útjukra, talán ez is egy rejtett funkció lehet az ülőhelyek számának megnövelése mellett. Ha tényleg erről van szó, akkor erre a célra viszont finom és ügyes megoldást látunk.