Skip to main content
Fejlesztés

Falakon belül épülne meg a vár új liftje

By 2019. október 4.

Pont egy éve, 2018 októberében említettük először a blogon a vár tervezett új attrakcióját, a Dobó utcáról induló panorámaliftet. Az emelőszerkezetre augusztusban írták ki a tervpályázatot, most pedig az eredmény is megszületett.

Az első helyezett tervet Tarnóczky Tamás Attila készítette, aki nem kockáztatott: tervei alapján falakon belül közlekedik majd az új lift. Ez önmagában nem lenne izgalmas, lévén, sok lift tesz hasonlóan, viszont ez esetben egy panorámalift tervezéséről volt eredetileg szó, ami meg ugye inkább kintre kívánkozik.

Hiányérzetünk tagadhatatlan, hiszen nem erre számítottunk. Nem születik új attrakció a lifttel, nem formálunk városképet és nem fogalmazunk meg emblematikus üzenetet a régi értékeink modern hasznosításával. Öröm ugyanakkor az ürömben, hogy így nincsen rizikó és nem fogják elrontani a vár megjelenését – legalábbis a lifttel biztosan nem. A tét ugyanis nagy volt, bármit építettek volna falakon kívülre, az évtizedekig határozta volna meg Eger megjelenését. A bírálóbizottság összetételéből valószínűsíthető, hogy jó döntés született és szakmailag valóban ez a terv volt a legjobb a beérkezettek közül.

Ha heves izgalmakat nem is okoz az új lift, az akadálymentes bejutást azért megoldja a várba és várhatóan rendezésre kerül vele a jelenleg kihasználatlanul omladozó Dobó utca 30. szám alatti épület is. A tervek szerint ebből a házból lehet majd besétálni a vár alá a lifthez, ahonnan a Kovácsok bástyájához utazhatunk a szerkezettel. Ennél többet egyelőre nem lehet tudni a fejlesztésről. A tervpályázat eredményéről a TV Eger számolt be itt.