Skip to main content
Fejlesztés

Látogatható lehet a bazilika tornya

By 2019. október 21.

Szeptemberben kezdődött a bazilika majd’ 4 milliárd forintba kerülő és a tervek szerint 3 évig tartó felújítása. A hírrel mi is foglalkoztunk a blogon, és már éppen azt hittük, minden fontosat tudunk, amikor a TV Eger friss riportjából egyszer csak kiderült egy új információ.

Látogatható lesz a templom északnyugati (buszpályaudvar felé eső) tornya.

Erről az apróságról ezidáig nem esett szó. Laikusként érthetetlen, hogy Magyarország 3 legnagyobb temploma közül miért az egri az egyetlen, amelyiknek nem látogatható a tornya, de az idők során már hozzászoktunk ehhez a helyzethez. Tény, hogy a szomszédos Líceum panorámaterasza sokat ment a dolgon, hiszen oda fel lehet menni, és onnan is gyönyörű panoráma tárul elénk, de hát telhetetlen az ember és azért mégiscsak felkívánkozna még a bazilika tornyába is. Mi még régen jártunk odafenn és egészen lélegzetelállító kilátásban volt részünk, olyasmiben, amit nagyon jó lenne közkinccsé tenni.

A torony látogathatóvá tétele valamikor 2012-környékén merült fel utoljára az Érseki Palota felújítása kapcsán – akkor kiegészítő szolgáltatásként szerepelt egy ilyen pont is a fejlesztésben: „exkluzív csoportos túravezetés a palotából a székesegyház tornyaiba és a főegyházmegyei könyvtárba”. Ez végül nem valósult meg, sőt, mostanáig még ígéret sem volt a torony megnyitására. Hirtelensége miatt egyelőre fenntartásokkal kezeljük a hírt, hogy 3 éven belül mégis látogatható lesz az épületrész, de bízunk benne, hogy valóban így történik majd. Új, minőségi turisztikai attrakcióval bővülne Eger kínálata, ami minden tekintetben örömteli fejleménynek számítana.