Skip to main content

Tisztelt Egri Polgárok!

Az elmúlt hetekben a korábbiakhoz képest kevesebb figyelem jutott a párbeszédre, s több a háttérmunkára. Most viszont elérkezett az ideje, hogy a kezdeti időszak után számot adjunk Önöknek, milyen feladatok elvégzésével töltöttük az elmúlt heteket. Gőzerővel dolgozunk egyszerre több, nagyon fontos ügyön – miközben természetesen a város mindennapi működéséhez szükséges teendőket is el kell látnunk.

Számos területen sikerült előrelépést elérnünk, olyan eredményeket, amelyekről úgy hisszük, érdemes beszámolnunk az egrieknek.

  1. A nyugdíjasoknak korábban megígért 5.000 Ft-os támogatás kérdése

Sarkalatos kérdésnek tartjuk a kampányidőszak alatt Habis László volt polgármester által bejelentett – 65. év feletti egrieknek nyújtott – támogatást, amellyel kapcsolatban naponta kapunk telefonokat és leveleket. Tájékoztatásul és megnyugtatásul szeretnénk leszögezni, hogy természetesen mindenki, aki ezt a támogatást megigényelte, karácsonyig kézhez fogja kapni! Önöktől most elsősorban türelmet kérünk, hiszen megközelítőleg 11 ezer igénylés futott be a hivatal munkatársaihoz. Ezek feldolgozása, valamint a támogatás folyósítása időigényes feladat, számítunk megértésükre.

  1. Egy óra ingyen parkolás

Az Egységben a Városért Egyesület egyik fő vállalása az egy óra ingyenes parkolás bevezetése volt – ezt most is kiemelt feladatként kezeljük. Éppen ezért az elmúlt hetekben már elindult, és jelenleg is zajlik a konstrukció technikai feltételeinek kialakítása, majd reményeink szerint rövid időn belül a rendszer üzembe helyezése.

  1. Elektronikus népszavazás

Ahogyan az egy óra ingyen parkolást, úgy az elektronikus népszavazást is kiemelten fontosnak tartjuk, ezen a feladaton is dolgozunk. Terveink szerint a rendszer élesítése akkor történhet meg, ha egy jogilag megalapozott, informatikailag pedig az anonimitást, személyes adatok védelmét garantáló szisztéma áll rendelkezésre.

  1. Jégpálya

Ahogyan az elmúlt években, úgy idén is igen nagy igény mutatkozik az egriek – főleg a fiatalok – részéről egy jégpálya létrehozására a városban. A szükséges munkák megkezdődtek, és reményeink szerint december 6-án megnyithatja majd kapuit a téli szórakozások egyik legkedveltebb formája.

  1. Európai Uniós projektek

Bár a kampányban számtalanszor hallhattuk az akkori városvezetés és a kormány képviselőitől, hogy a futó projektek leállnak majd, ha az egriek ellenzéki városvezetést választanak, már akkor tudható volt, hogy ez csak hangulatkeltés. Örömmel tájékoztatjuk a tisztelt egri polgárokat, hogy minden elindult és már megnyert pályázat, beruházás tovább zajlik, illetve elkezdődik az előzetes tervek alapján.

A fejlődés velünk is folytatódik – ahogyan azt ígértük!

  1. Megkezdődött a teljeskörű átvilágítás!

A hivatal átadása és átvétele megtörtént, és megtartottuk az alakuló ülést. Megkezdtük a teljes átvilágítást a hivatal, az önkormányzati intézmények és a városi cégek tekintetében is. Mirkóczki Ádám polgármester vezetésével és szakemberek bevonásával átvilágítjuk az önkormányzat egészét, hogy semmilyen megkérdőjelezhető vagy ma még ismeretlen ügy ne maradjon titokban a város lakói előtt. Átlátható városvezetést ígértünk és a múlt ügyeinek pontos feltárását. Ezt meg is tesszük vállalásunk szerint.

  1. Elzártuk a propagandára fordított közpénzcsapokat!

Talán nem újdonság a többség számára, hogy az Egerben működő Eger Hírek nevű hírportál, székhelyét és üzemeltetőjét tekintve sosem volt egri. Az üzemeltető Baranya Híradó Kft. székhelyét tekintve kiskunhalasi illetékességű. Főszerkesztője az elmúlt napokig az a Gay Krisztina volt, aki a TV Egernél és az Egri Magazinnál is hasonló munkakört töltött be. Az Eger Hírek bár piaci szereplő, mégsem a piacról élt, hanem az egri közpénzekből: a Dobó István Vármúzeumtól kezdve, az EVAT Zrt.-ig szinte minden önkormányzati tulajdonú cég jelentős közpénzeket fizetett ki a portálnak politikai parancsra, hogy abból Egernek káros propagandát folytathasson. Ennek mára vége van, döntés született arról, hogy az új városvezetés azonnali hatállyal megszünteti a közpénzek kifizetését az Eger Hírek portál felé, ezzel is biztosítva, hogy az elmúlt években városunkban meghonosodott méltatlan és színvonaltalan közbeszéd és egyoldalú média viszonyok elinduljanak a hiteles, objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatás irányába.

Tisztelt Egri Polgárok!

Jóllehet, az elmúlt hetekben többnyire a háttérben zajlottak előkészítő munkák, a jövőben a párbeszéd egy innovatív, barátságos hangvételű formáját szeretnénk megteremteni. E héttől kezdve, lehetőség szerint minden csütörtökön Mirkóczki Ádám polgármester úr rendszeres sajtótájékoztatót tart majd Egerinfó néven, melynek keretein belül igyekszünk minden közérdeklődésre számot tartó ügyet a város lakossága elé tárni. Nincs többé titkolózás, nincsenek többé zárt ajtók mögött meghozott döntések. Az újonnan megalakult városvezetés – ahogyan azt korábban is megerősítettük – az átláthatóság és a demokratikus irányítás híve. Ezen vállalásunk teljesítése felé az első lépésünk pedig a rendszeres és lakosságbarát tájékoztatás bevezetése Egerben.