Skip to main content
Fejlesztés

Megújult a Deák Ferenc utca 19. szám alatti villaépület

By 2019. december 28.

A Deák Ferenc utcai villasor Eger egyik kincse, a belváros impozáns bejárata. Az előkertes, jellemzően szecessziós jegyeket magukon viselő villák 1913-1920 között épültek, korábban egy-egy család lakta őket, ma már több részre feldarabolva, akár 4-5 lakás is található bennük. A színház melletti modern társasház kicsit megtöri a képet, de a villák így is nagyon szépen kapcsolódnak a Kossuth Lajos utca palotáinak sorához.

A villasor jelenleg felfelé ívelő pályán van, korábban több épület is erősen leromlott állapotban csúfoskodott, kettő pedig teljesen lakatlan volt. Mostanra szerencsére némiképp javult a helyzet, több házat is felújítottak, illetve a két lakatlan szereplő is új gazdára talált, közülük az egyik a címben szereplő 19. szám alatti villa. A házat az önkormányzat közcélú adományként bocsájtotta a Talentum 2000 Alapítvány részére, hogy abban magániskolát üzemeltethessenek. Cserében az Alapítvány vállalta az épület felújítását.

A külső munkák elkészültek, a korábban omladozó, graffitis külsőt tiszta világos szín váltotta az épületen. A történet nem csak az utcakép javulása miatt boldog, hanem maga az épület sorsa miatt is. Az 1915 környéki posztszecessziós villa H1-es helyi védelem alatt áll, tehát eredeti formájában kell megtartani, felújításkor pedig törekedni kell a korabeli állapot megőrzésére. A villa különösen védendő értékei a felújítás után is szépen megmaradtak:

  • Tetőforma, tetődísz (A tetőhöz nem nyúltak)
  • Homlokzati tagozatok: párkányok, vakolatdíszek, mozaikberakás
  • Kerítés jellege megőrzendő
  • Eredeti nyílászárók
  • Az eredeti loggia szecessziós kovácsoltvas korlátja
  • Kovácsoltvas virágtartók