Skip to main content

A művészeti, kulturális élet területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkássága elismeréseként Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Gárdonyi Géza díjat” adományozott Dobos Éva grafikusművésznek.

 Dobos Éva 1961-ben született Mezőkövesden, tanulmányait Egerben végezte. Immár 30 éve hivatásos grafikusművész, tagja a Művészeti Alapnak, a Magyar Illusztrátorok Társaságának, póttagja az egri alapítású EURÓPA 24-nek. A több évtizedes munkássága alatt mintegy 110 önálló-, és kollektív kiállításon mutatták be alkotásait szerte az országban. Egerben eddig négy önálló kiállítását láthatta a közönség, de rendszeres szereplője az Aquarell Biennálénak is. Bemutatkozásai sorában kiemelkedő, hogy a legutóbbi Velencei Biennálén is szerepelt grafikája.

Munkásságát rangos művészettörténészek, kritikusok méltatták, országos folyóiratok hosszabb tanulmányokban ismertették, műveit közölték, tevékenysége, alkotásai országosan elismertek.


A művészeti, kulturális élet területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkássága elismeréseként Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Gárdonyi Géza díjat” adományozott Berzeviczy-Fehér Jánosné viseletvarró Népművészet Mestere, népi iparművész részere.

 Berzeviczy-Fehér Jánosné 1952-ben született a Heves megyei Fedémesen. Édesanyja révén már kislányként megismerkedett a hímzéssel. 1970 óta él Egerben, 1984 óta viseletkészítő, tárgyalkotó. 35 éves pályafutása alatt a hazai viseletkészítő szakma országosan elismert alkotója, formálója.

A Heves megyei palóc falvak öltözetei, vászonhímzései beható tanulmányozása után kezdte el az általa megálmodott viseleteket készíteni. A saját egyedi tervezésű ruhái mellett eredeti, hagyományos palóc viseleteket is készít néptánc- és hagyományőrző együttesek részére. Célja az eltelt évtizedek óta változatlan: a palóc viseletekből táplálkozó letisztult és egyéni ruhák készítése.

Éveken át vezette a Heves Megyei Népművészeti Egyesületet, az Országos Ruha- és Viselet Szakmai Bizottságának elnöke, a „Viselet régen és ma” országos konferencia egyik szervezője.


A kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Agria” szakmai díjat adományozott Teleki Klára művészetpártoló részére.

Teleki Klára bő egy évtizede foglalkozik önzetlenül az egri művészet támogatásával, együttműködve számos egri vállalkozással, vállalkozóval, intézménnyel, művészeti iskolával. Az általa szervezett rendezvények különleges élményt nyújtanak az alkotóknak, és a résztvevő érdeklődőknek egyaránt, egyfajta kulturális művészeti hídként szolgál közöttük, közöttünk. Ezeken az eseményeken a kultúra, a művészet számos alkotója mutathatják meg magukat, több műfaj ötvözetéből alakul ki a különleges élmény. Az általa több évtizede indított, utóbb már művészeti programmal színesített véradások életet mentenek. Ezen események művészeti programja és általa fáradhatatlanul szervezett szponzorációja az önzetlen segítők számára maradandó élményt nyújt.


A kultúra területén nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Pro Agria” szakmai díjat adományozott Molnár Ferenc magyar-történelem szakos tanár részére.

 Molnár Ferenc neve fogalom Egerben. Pedagógusi munkája során a 90-es évektől neumannos diákok százainak tanította a történelmet, mutatta fel a magyar és világirodalom remekeit. Ez a kultúra és irodalom iránti elkötelezettség hívta életre irodalmi szalonját, mely kezdetben a Balassa utcai ház impozáns, jó ízléssel összeválogatott könyvtárában működött néhány rajongó tanítvány közreműködésével. Molnár Ferenc irodalmi szalonja intézményesült, munkásságát a Szépírók Társasága is támogatásával ismerte el. A tanár úr beszélgető társai a kortárs irodalom meghatározó szereplői és korunk elismert történészei. Visszatérő vendégként üdvözölhette az egri hallgatóság Esterházy Pétert, Parti Nagy Lajost, Závada Pált, Darvasi Lászlót, Grecsó Krisztiánt, Rainer M. Jánost, Romsics Ignácot, Ungvári Krisztiánt. Molnár Ferenc alakja minden egri számára világnézettől függetlenül a tartalmas beszélgetőtársat, a konszenzusteremtő emberi hangot, valamint az értő odafordulást jeleníti meg.


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése kiemelkedő teljesítményéért „Kiváló Munkáért” kitüntetést adományozott Engler Imre, a Gárdonyi Géza Színház műszaki vezetője részére.

 Engler Imre 1988 óta dolgozik a Gárdonyi Géza Színházban, a vendéglátást hagyta ott Thália világáért. Jimmy – ahogy mindenki szólítja – több területen is dolgozott: színpadmesterként, a kelléktár vezetőjeként, a 2014/15-ös évadtól a teátrum műszaki vezetője. Számtalan előadás szcenikája fűződik a nevéhez. Akik ismerik, tudják, szinte benn él a színházban, nincs olyan feladat, amit ne oldana meg, ha az előadás sikere múlik rajta. Szereti a kihívásokat, szakmai tapasztalata, kreativitása példaértékű. Ha kell, fát vág kollégáival az erdőben, vagy állóórát készítenek egy háromajtós szekrényből. Legyen szó nagyoperettről, kamaraelőadásról, vagy valamely nemzeti ünnepünkről, mély szakmai alázattal dolgozik. A 2011/12-es évad végén a társulat szavazása alapján az évad műszaki dolgozója díjat vehette át.