Skip to main content

Évtizedes hagyományt követve a január 30-i közgyűlést követően tartott vakbírálatos borkóstolást az egri képviselő-testület.

Azt, hogy a város sajátjának tekinti az egri bor ügyét, olyan – az önkormányzat által támogatott – kezdeményezések is alátámasztják, mint Egri borvidéket bemutató, magyar, angol és lengyel nyelven megjelentett könyv, vagy például a hagyományokat és a megújulásra, egységre való törekvést egyaránt jelképező egri borvidéki borospalack, amelybe a superior és a grand superior minőségű Egri Csillagot és Egri Bikavért tölthetnek a pincészetek. Emellett Eger önkormányzata számos bor-gasztronómiai rendezvény támogatásával, a bor iránt érdeklődő külföldi delegációk invitálásával is igyekszik erősíteni az egri bor iránti keresletet. A „Magisztrátus bora” megválasztásával is az egri nedűk hírének emelése a cél, hiszen ezt a 300 palack bort az önkormányzat magas rangú vendégek kínálására, megajándékozására, városmarketing célokra használja fel.

A Magisztrátus bora megválasztásáról szóló előterjesztésben szerepelt: bár térségünkben nagy fajtagazdagságban termelnek szőlőt, van két cuvée, a hungarikummá minősített Egri Bikavér, valamint fehér párja, az Egri Csillag, amely képes megmutatni a borvidék igazi „arcát”.

A bírálat során ezért a 2019. áprilisában megrendezett XXIII. Egri Borvidéki Borversenyen első öt-öt helyezést elért Egri Bikavér és Egri Csillag borból azok kerülhettek a Közgyűlés asztalára, melyekből a termelő legalább 300 palack mennyiséggel rendelkezik.

A Magisztrátus Bora címet a tulajdonosokkal folytatott ártárgyalás függvényében kaphatja meg az adott pincészet kiválasztott nedűje.

A napirendek tárgyalása után, Tarsoly József hegybíró vezetésével, és Vasné Ignácz Katalin, az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete elnökének közreműködésével anonim módon végzett bírálat során a következő borok kerültek a poharakba:

Egri Csillag (4 tétel került a poharakba, mert az ötödik jogosult borászat már nem rendelkezik a kiírásnak megfelelő bormennyiséggel, vegyes évjárat, 2016-tól 2018-ig)

A három legjobbnak ítélt bor, nem sorrend szerint:

Gál Lajos Pincészete – Egri Csillag Superior 2018.

Tarjányi Borászat – Egri Csillag Grand Superior 2016.

Thummerer Pince – Egri Csillag 2018.

Egri Bikavér (5 tétel, vegyes évjáratból, 2012-től 2016-ig)

A három legjobbnak ítélt bor, nem sorrend szerint:

Besenyei Borház – Egri Bikavér 2013.

Bíró és Fia Pincészet – Egri Bikavér 2012.

Thummerer Pince – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő 2015.

Fotó: Mihály Péter