Skip to main content

Újabb rendkívüli intézkedésekről döntött a városvezetés az egriek védelmében – közölte sajtótájékoztatón hétfőn Mirkóczki Ádám.

Eger polgármestere elöljáróban közölte: biztosított a közétkeztetés a városban. A városvezető emlékeztetett: az óvodák és a bölcsődék március 16-tól bezárták Egerben. Hozzátette: az intézményvezetőkkel egyeztetve mindhárom óvodai körzetben ügyeletet tart szerdától majd egy-egy ovi, így a Nagyváradi úti Ney Ferenc Óvoda, a Remenyik utcai Eszterlánc óvoda és a Tavasz úti Ovi vár óvoda. Itt kizárólag 50 év alatti dolgozók látnak el gyermekfelügyeletet a rászorulóknak. Hasonló döntés született a bölcsődék ügyében: kiscsoportos rendszerben a Tittel Pál úti Cecey bölcsőde és Vízimolnár úti Semmelweis bölcsődében fogadják a gyermekeket.

A házi segítségnyújtásról szólva a polgármester elmondta: elképzelhető, hogy a jelenlegi szociális ellátórendszer nem tudja majd ellátni a megnövekedett feladatokat, ezért 6 millió forintot különítettek el, hogy ha szükséges, további 40 ember állhasson munkába. Mirkóczki Ádám kiemelte: azok az idősek, akinek gondot okoz a bevásárlás, gyógyszerkiváltás, vagy rosszul vannak, a 36/784-825-ös számon kérhetnek segítséget. A polgármester kiemelte: szerdától bezár az idősek nappali ellátója és az értelmi fogyatékosok nappali ellátója.

Eger polgármestere bejelentette: egyeztetve a Volán Zrt.-vel, keddtől nyári szünethez hasonló rendben, azaz ritkábban közlekednek a helyi járatú buszok. Hozzátette: hasonló célt szolgál az ingyenes parkolás bevezetése is a városban, akinek halaszthatatlan ügye van, mielőbb el tudja intézni és hazatérhessen.

A városvezető emlékeztetett: a hétvégén született döntés arról, hogy fertőtlenítő és tájékoztató pontokat kezdenek kialakítani a városban. Hétfőn elkezdődött ezek üzembehelyezése a Dobó téren, a Katona téri piacon, a Barkóczy úti buszmegállóban, a Lajosvárosban a Brendon áruháznál, a Sas úti Spárnál, a Tesconál, a Kertész és Hadnagy utcák kereszteződésében, a vasútállomásnál, a Baktai úti ABC-nél, a Hatvani temetőnél, a felnémeti postánál és a Bervában az ABC-nél.

A polgármester köszöntet mondott mások mellett Dabrowski Norbertnek, a ZF-Eger férfi vízilabda-csapat edzőjének, aki felajánlotta, a klub munkatársai, játékosai önkéntes munkát vállalnak akár e pontokon, de szívesen segítenek bevásárlásban is a rászorulóknak. Ugyancsak felajánlották segítségüket az egri labdarúgók, valamint a férfi és női kézilabdázók, illetve a klubok stábtagjai.

A frakcióvezetőkkel egyeztetve eldőlt az is: határozatlan ideig nem lesz sem bizottsági ülés, sem közgyűlés Egerben. A polgármester kitért arra is, a polgármesteri hivatal „takaréklángon” üzemel, a kisgyermekes, illetve veszélyeztetett korú kollégák szabadságra mentek, illetve otthonról dolgoznak. Mirkóczki Ádám arra kérte az egrieket, csak halaszthatatlan ügyeket intézzenek, s aki teheti, maradjon otthon.

Elhangzott: a város elindította a Koronavírus Infó – Eger nevű Facebook-oldalt, ahol a legfrissebb információk olvashatók a témában.