Skip to main content

Komolyan kell venni az előírásokat, a védekezésre tett javaslatokat, mindenkinek meg kell értenie, hogy most nem vakáció van, hanem veszélyhelyzet – fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám. Eger polgármestere egy újabb, ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be, hangsúlyozva, a legfontosabb, hogy az elkövetkező napokban mindenki felelősségteljesen viselkedjen, s aki csak teheti, maradjon otthon.

Elsőként három ingyenesen hívható, úgynevezett „zöld szám” elindítását jelentette be Mirkóczki Ádám. Mint mondta, a 80/200-882-es, a 80/496-008-as és a 80/496-009-es számok egyfajta önkormányzati segélyhívók, amely segítségével az egrieknek igyekeznek vagy közvetlenül segíteni, vagy eljuttatni kérésüket a megfelelő helyre. A vonal végén tehát nem orvosok lesznek, akik a betegséggel kapcsolatos kérdésre adnak választ, hanem a veszélyhelyzet esetén felmerülő ügyek intézését segítő kollégák.

Eger polgármestere kiemelte: az önkormányzat hatmillió forintos keretet különített el, amelyből 1200 tartós élelmiszercsomagot állítanak össze. Szavai szerint ezeket egy esetleges krízishelyzet esetén a 70 évnél idősebb egriek között osztják majd szét.

A városvezető elmondta: számos cég kereste meg az önkormányzatot azzal kapcsolatban, pénzzel, vagy másfajta adománnyal támogatnák a bajbajutottakat. Miután azonban – fogalmazott Mirkóczki Ádám – az önkormányzatnak nincs lehetősége efféle koordinációra, úgy határoztak, hogy az Egységben a Városért Egyesület hoz létre egy transzparensen működő adományszámlát. A 11739009-23911200 számlaszámra (a közleményben az „adomány” vagy a „járvány” szó feltüntetésével) várják a vállalkozások, intézmények, magánszemélyek felajánlását.

A polgármester bejelentette, a napokban lejáró rendszeres települési támogatásokat 3 hónappal automatikusan meghosszabbítják, ezek ügyében senkinek nem kell felkeresnie a hivatalt. Mirkóczki Ádám szólt arról is, csütörtöktől bezár a polgármesteri hivatal adó irodája, csak online ügyintézésre lesz lehetőség.

A városvezető közölte: támogatva a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének megkeresését április 1-jén, 8-án, 15-én és 21-én 10 és 15 óra között a Városháza Üvegtermében lesz lehetőség véradásra. Mirkóczki Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy ez ügyben a vöröskereszt munkatársai egyeztetnek időpontot a donorokkal.