Skip to main content

Hatezer gyorstesztet vár Eger, az első adag pénteken meg is érkezhet – jelentette be sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám. Eger polgármester közölte: a hétvégére ismét lezárják a belvárosi parkolókat, tereket.

Mirkóczki Ádám emlékeztetett: az önkormányzat 30 ezer maszkot rendelt, csütörtökön újabb 7500 érkezett meg. Ezeket, mint mondta, a hivatal munkatársai becsomagolták, és útnak indították, így lassan minden háztartásba jut egy-egy darab.

A koronvírus-gyorstesztekről szólva a polgármester elmondta: 6000-et rendelt az önkormányzat, előbb 1000 darabot, majd a napokban újabb ötezret, ez a szám a város lakosságának 10 százalékának tesztelésére lehet elegendő. Szavai szerint az első 100 darabot pénteken délután átveszi, s a berva völgyi idősek otthonába juttatja el.

– A nem önkormányzati fenntartásban lévő Petőfi úti idősotthonban már végeztek teszteket, mit azt azt szeretnénk, ha minden otthon minden ellátottját és dolgozóját lenne lehetőségünk tesztelni – fogalmazott Mirkóczki Ádám.

A városvezető bejelentette április 17-én éjféltől ugyanazok a korlátozások lépnek életbe április 20-án, hétfő hajnalig, mint a húsvéti hosszú hétvégén: azaz lezárják a városi parkolókat és a belvárosi tereket, valamint az Érsekkertet. Mint a polgármester foglmazott: kiemelt türelemre kérjük, szólítjuk fel az egrieket, elsősorban a saját biztonságuk érdekében.

Mirkóczki Ádám szólt arról is: egy koronavírus-fertőzöttről lehet tudni Egerben. Mint mondta a beteg nem védett korban van, nincsenek súlyos tünetei, otthonában gyógyul.

A polgármester szólt arról is, április 20-án – a Heves Megyei Vízmű Zrt. és az önkormányzat megállpodása alapján – megkezdődik a Puky Miklós utca gerinc- és bekötővezetékcseréje. A polgármester felhívta a figyelmet: folytatódik a Sas út felújítása, április 21-én, keddtől az Ady Endre és Puky Miklós utca közötti, mintegy 140 méteres hosszúságú szakaszt egyirányúsítják, csak a Kistályai út felé lehet majd közlekedni. Ezzel együtt az Andornaktálya felől érkező forgalmat elterelik.

Mirkóczki Ádám a tájékoztató végén azt mondta: a kormány a vállalkozások megsegítése érdekében hozott gazdaságvédelmi intézkedései egyben azt is jelentik, hogy ellehetetlenül Eger költségvetése, azt „ki lehet dobni a kukába”. Szavai szerint a gépjármű- és az idegenforgalmi adóbevétel kiesése, valamint az iparűzési adóbevétel hiánya miatt a jelenlegi számítások szerint csaknem 1 milliárd forintos mínusszal kell számolni a büdzsében.

– Ha a kormány nem kopenzálja az önkormányzatokat, mind a 3200 helyhatóság el fog lehetetlenülni, mert a kötelező feladatokat sem fogják tudni ellátni, mondta, hozzátéve: a védekezésben a legnagyobb munkát – az egészségügyi dolgozókon túl – az önkormányzatok végzik.

– Ezzel együtt természetesen a pénz most másodlagos, mindent megteszünk, hogy megfelelő mennyiségű védőeszköz, teszt és fertőtlenítőszer rendelkezésre álljon – húzta alá.