Skip to main content
Közlekedés

Oda-vissza nyitogatja az önkormányzat a parkolóházat

By 2020. április 17.

A koronavírust számos olyan intézkedés kíséri városunkban és az országban egyaránt, aminek némiképp megkérdőjelezhető az értelme. Az ember azért többnyire csak elnéző ezekkel, hiszen tény, hogy rendkívüli helyzet van, aminek a kezelését még mindenki tanulja és igazából senki nem tudja biztosra, hogy mi használ és mi nem. A legtöbb önkormányzat erőn felül teljesít és igyekszik a legjobbat kihozni a helyzetből, így tesz Eger is. Vékony azonban a határ aközött, amikor valami csak értelmetlennek tűnik és aközött, amikor valami úgy tűnik értelmetlennek, hogy közben már árt is.

Mirkóczki Ádám a pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az április 18-i hétvégén ugyanazon szigorítások lépnek életbe Egerben, amiktől 13-án elköszöntünk. Ismét körbeszalagozzák a fél belvárost, és ismét lezárják a parkolóhelyeket. Van értelme, vagy nincs, hagy csinálják. Igen ám, de ismét lezárják a Katona téri parkolóházat is.

A létesítmény békeidőben is furán működik, ugyanis minden estére bezárják, hogy aztán 22:00 és 6:00 között senki se ki, se be. Így működnek a bérletesek is, mindegy, hogy éves, vagy turista, délután eldönti, hogy kell-e éjjel az autó, és utána aszerint cselekszik: beáll vele a házba, vagy utcán marad. Érthetetlen, hogy miért nem lehet megoldani mágneskártyával a közlekedést, amivel csak az tudna bejutni zárás után, akinek ott van az autója, de hát ez már így sikerült. Maximum jól rácsodálkozunk néha álnaivan, hogy vajon miért nem kapkodnak bérletért a környéken élők.

A korlátozás most úgy tűnik, hogy a járvány végéig, tehát jelen állás szerint 1-1,5 évig az estéken túl minden hétvégén is velünk lesz, hiszen az utcai parkolókkal együtt a parkolóházat is lezárják. Ugyanúgy, ahogyan estére szokták, vagyis senki se ki, se be – csak ilyenkor napokon keresztül. A bérletesek így sorban kihozzák autóikat és jobb híján a belváros utcáin szórják szét őket, péntek estétől hétfő reggelig.

Ha szemet hunyunk fölötte, hogy mennyi értelme van egyáltalán bezárni a házat, akkor is szerencsés lenne azért ezt a műveletet úgy megoldani, hogy a bérleteseket ne érintse. A lezárás abból a gondolatból indul ki, hogy ne jöjjenek Eger belvárosába emberek a szabadidejüket tölteni. Viszont Eger belvárosa azon túl, hogy nagyon szép és sok turistát vonz, azért mégis csak egy megyeszékhely belvárosa, ahol emberek élnek és dolgoznak, és a kiránduláson kívül más céljuk, feladatuk is lehet. Erősen visszás gyakorlat a turistákkal együtt korlátozni ezeket az embereket egy olyan fizetett szolgáltatásban, ami ennyire szorosan kapcsolódik az életvitelükhöz, hiszen a parkolóház sokaknak a garázsa is egyben.