Skip to main content
Fejlesztés

Elképzeltük a bazilika új külsejét

By 2020. május 15.

Javában zajlik a bazilika felújítása, a munkák tervek szerint 2022-ben fejeződhetnek be. A napokban érdekes fázishoz ért a beruházás – azon túl, hogy felállványozták az épület elejét – színminták jelentek meg ugyanis a déli falakon.

Mára közismert tény, hogy a beruházás keretében többek között új színt is kap Magyarország második legnagyobb temploma, városképileg messzemenően ez lesz a legizgalmasabb változás. A tervező elmondása szerint a jelenleginél nagyságrendekkel visszafogottabb árnyalatra színezik át a templomot, olyanra, amilyen eredetileg is lehetett. Tény és való, hogy klasszicista épületek külsején aligha megszokott az erős sárga szín használata, most ezt a vadhajtást terelnék vissza eredeti útjára a tőlünk sokkal hozzáértőbb szakemberek.

A falra kent színmintákat nézegetve óhatatlanul is eljátszottunk a bazilika új megjelenésének gondolatával. Persze a minták még csak kísérletek, és bőven benne van, hogy ezek helyett végül egy még fel sem festett árnyalatot választanak a templomra, a fő irányvonalak azonban már így is kirajzolódnak az új megjelenéssel kapcsolatban. Az épület jelenleg is világosabb színű, kiugró díszei szinte fehérbe hajlanak majd, míg a falakon marad a sárga szín, viszont egy nagyon világos árnyalatban.

Az épületről eddig egyetlen látványtervet láttunk, azt is mérsékelten jó minőségben, ezért a színmintákon felbuzdulva, az eger.hu-n fellelhető fotókat felhasználva elkészítettük a saját terveinket. A nagy műveket persze csak távolról, hunyorítva, kikapcsolt kijelzővel ajánlott nézni, messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni belőlük. Nem azt látjuk, hogy ilyen lesz a bazilika, hanem, hogy valami ilyesmi…

Az eredmény érdekes. Egymás mellett látva az eredeti és a jövőbéli változatot, drasztikus az eltérés, azonban, ha csak a fakó templomot nézzük, még csak azt sem érezzük, hogy valami fura lenne. Első benyomásra úgy tűnik, közel sem kell akkora változásra számítani, mint a Líceumnál, ahol a fehéres új falak barnás árnyalatokat váltottak fel, vagy a minorita templomnál, ahol pedig rózsaszínes volt a régi külső. Mivel a bazilikán marad a sárga szín, csak világosabban, drámai változás aligha lesz, tény azonban az is, hogy hatalmas méretei miatt élőben még tartogathat meglepetéseket az épület. Mindenesetre kíváncsian várjuk az eredményt, hogy abban a formájában láthassuk a templomot, ahogyan azt elődeink elképzelték.