Skip to main content
Közlekedés

Napokon belül elkészülhet az M25-ös autóút

By 2020. június 17.

Elkészültek a felfestések és már a vadkerítés is körbeéri az M25-ös autóutat – derül ki a Heol június 16-i cikkéből.

Pár nap kerekítéssel három éve, 2017. június 28-án tették le Eger gyorsforgalmi útjának alapkövét. Az építést végző Colas Hungária honlapján a munka befejezésére június 30-i határidőt adtak meg, így az alapkő idei évfordulójára elérhető közelségbe kerül az átadás. Ezzel egybecseng Nyitrai Zsolt nyilatkozata, a képviselő szerint június végén valóban megtörténhet ugyanis az M25 átadása.

A fotó készültekor még nem járhattak autók az M25-ön. Ma már járhatnak, de a szakasz még ugyanígy néz ki. Hamarosan viszont a terelés is megszűnik.

Az Eger-Füzesabony vasútvonal 1975-ös villamosítása óta az M25-ös autóút lesz a város életében a következő legmeghatározóbb infrastrukturális fejlesztés. Az út pozitív hatásairól sokan, sokszor írtunk már, és valószínűleg lesz is még jópár alkalom erre, hiszen valóban egy várostörténelmi eseményről van szó. Az új út gazdaságélénkítő hatással bírhat, ezen felül gyorsabb és biztonságosabb lesz a használata a 25-ös főúthoz képest. A becslések szerint 15 perccel rövidülhet az Eger-Budapest távolság, bár olvastunk már 20 és 10 perces becslést is, biztos az M3-as autópálya aktuális helyzetéhez igazodva…

Az M25 szorosabban hozzákapcsolja Egert a fővároshoz. Magyarországon belül városunk a Budapest központú gazdasági-technológiai magterület- valamint a belső ipari-logisztikai városgyűrű része. Ez azt jelenti, hogy ugyan már nem tartozunk a szűken vett fővárosi agglomerációba, ám mégis annak vonzásában élünk, szemben a külső körön sorakozó nagyvárosokkal. Az M25 után erősebbé válik ez a központi pozíció és valamivel közelebb kerülünk az agglomerációhoz – melynek határa egyébként Gyöngyösnél húzódik.

Az agglomerációhoz közeledés a hétköznapjainkra is hatással lehet. Állsz a Mátyás király úti Lidl-ben, toast kenyeret keresel. Elfogyott. Elönti az agyad az ideg, érzed, hogy itt most valami durva dolog fog történni. Autóba ülsz, és átviharzol Rákospalotára a Régi Fóti út 1. szám alatti Lidl-be kenyeret venni. Időben gyorsabb voltál, mintha átgyalogoltál volna a felsővárosi Lidl-be. Az M25-tel városhatártól-városhatárig, autópályán a jelenlegi kb. 1 óra 5 percről 45-50 percre csökken a menetidő (viszonyításképp, a 14-es busz menetideje csúcsidőben, Berva-Lajosváros irányban 40 perc). A Mátyás király úti Lidl-nél maradva, kenyeret nyilván még mindig gyorsabb lesz inkább az 500 méterre fekvő Pennyben vásárolni, de karácsonyi ajándékhoz, hétvégi kiránduláshoz, egészségügyhöz, tanuláshoz és munkához a jelenleginél nagyságrendekkel közelebb kerül hozzánk Budapest – pedig most sincs messze. Hamarosan új időszámítás kezdődik Eger közúti kapcsolatában. Izgatottan várjuk az átadás dátumát.