Skip to main content
Fejlesztés

A ferences templom tervei

By 2020. június 22.

Több beruházás is zajlik párhuzamosan jelenleg a Kossuth Lajos utcán, a szakasz így igazi háborús állapotokat idéz, de cserében legalább nagyjából egyszerre is készülhet el majd minden a végén. A leglátványosabb munka kétségtelenül a ferences templom felújítása, főleg most, hogy felállványozták a tornyokat.

A munkához kapcsolódóan megújul a szomszédos rendház épülete is (illetve valójában a rendházhoz kapcsolódóan újul meg a templom homlokzata), ez viszont inkább tartalmában lesz izgalmas, semmint megjelenésében: a kolostorból szálláshely lesz zarándokok és turisták részére. Városképileg itt nem történik jelentősebb beavatkozás, az utcáról annyit fogunk látni, hogy az eddig erősen leromlott állapotú ház homlokzata megszépül majd. Nagyobbat változik viszont a templom.

Igazodva az utóbbi idők épületfelújításaihoz, a ferences templom is egy, a jelenleginél nagyságrendekkel finomabb és visszafogottabb színt kap majd. Ahogyan a tervezők írják:

„A színek kiválasztásánál a kőszerű szín megfelelő árnyalatát az épületen fellelhető bogácsi tufakő elemek határozzák meg. A másik szín, a falmezők színe a falkutatás során előkerült meleg árnyalatú, szürkével tört világos krémsárga egyik árnyalata lesz, melyet a helyszínen felhordott nagyobb kiterjedésű mintafelületek alapján lehet majd kiválasztani.”

Ahogy olvasható is, a felújítás után két színt kap az épület, ezzel tagoltabbá válik a homlokzat. Valami ahhoz hasonló állapotot kaphatunk majd vissza, amilyen eredetileg lehetett a templom:

Terv: Manual Art Design Studio Kft.

Az átfestés mellett számos egyéb beavatkozás várható még. Fúrt megoldással szigetelik a falakat – orvosolva ezzel az épület erős vizesedését, kicserélik a lábazati köveket, állapottól függően renoválják, vagy újragyártják a nyílászárókat és felújítják a tetőt is. A munkák befejeztével, várhatóan 2021. végén eredeti pompájában kaphatjuk vissza a templomot az állványrengetegből.

A templom és a kolostor tervei is letölthetők a Főegyházmegye honlapjáról. A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk a megtekintésüket, mert sok érdekes részlet található bennük, köztük tervrajzok és leírások az épületek történetéről.

Kapcsolódó letöltések:

Kolostor tervei Templom tervei