Skip to main content
Közlekedés

Július 20-án adják át az M25-ös autóutat

By 2020. július 3.

Legutoljára június közepén írtunk az M25-ös autóút közelgő átadásáról, bejegyzésünk közzétételekor azonban még nem volt ismert a nagy nap pontos dátuma. Mostanra lehullt a lepel, ahogyan a címből is kiderül:

2020. július 20-án, hétfőn adják át Eger gyorsforgalmi útját!

Cirka 25 éves városi álom válik ezzel valóra, az út tervét ugyanis még 1995-ben említették először.

Az átadás dátuma a legváratlanabb helyen-, a demjéni gombatermesztő vállalkozás fejlesztésátadóján derült ki (mi meg az Egerhírek-en találtuk meg kiemelve, mert egyébként ritkán olvasunk gombatermesztő üzemek átadásáról szóló híreket).

Mivel más már megírta előttünk az átadást, ezért a dátum mellé igyekeztünk valami újdonságot is hozni. Kíváncsiságból megnéztük, hogy rajtunk kívül kiknek az életére lesz még hatással az M25-ös út. A Google térképet hívtuk segítségül és azokat a településeket néztük végig, ahonnan Egeren keresztül vezet az út Budapestre. Plusz ide vettük azokat a délen fekvő községeket is, akik csak részben ugyan, de szintén kihasználhatják majd az új autóutat, ha a főváros felé tartanak. Térképünk messze nem mérnöki pontosságú, de az azért jól látható rajta, hogy az új út hatása jóval túlnyúlik városunkon. Az Egertől legtávolabbi település Bánhorváti volt, ahonnan mintegy 40 kilométeres távolságból is még rajtunk keresztül vezet a legjobb út Budapestre. Ahogy végignéztünk a környéken, úgy tűnik, hogy Egeren kívül még 30 másik település érintett a beruházásban, ezzel városunk 53 ezres lélekszámához még mintegy 34 ezer ember jön hozzá, ha jól számoltunk. Persze ebben benne van a Bánhorvátiban élő 90 éves néni is, aki nem biztos, hogy gyakran utazik egyébként a fővárosba, de ha szeretné, akkor ezután neki is kényelmesebb lesz! Az M25-össel tehát majd’ 90 ezer ember kerül közelebb a gyorsforgalmi úthálózathoz, Budapesthez, Bécshez…