Skip to main content
Fejlesztés

Régi-új ékessége lett az Érseki palota az Eszterházy térnek

By 2020. augusztus 3.

Az Eszterházy tér szinte teljes egészében átalakult az utóbbi évek alatt. A sort a Líceum felújítása kezdte még 2012-ben, aztán jött egy kis pihenő, majd 2019-ben megújult maga a tér, valamint elkezdődött a bazilika- és az Érseki palota déli szárnyának renoválása is, ezzel a Kossuth Lajos utcai irányt leszámítva minden oldalról átalakult a közterület szomszédsága. Jelenleg még a bazilikán és a palotán is dolgoznak, viszont utóbbi már teljes pompájában látható:

Az épület gyönyörű lett, letisztult és elegáns, tökéletesen illik a tér hangulatához. És maga a tér is méltó lett a palotához, üde zöld pázsit és színes virágok díszítik az oldalbejáratot. A két felújítás közös eredményeként egy régi-új ékessége született Egernek. Részben kellett hozzá magának az épületnek a felújítása, részben a tér felújítása, részben pedig egy bátrabb fakivágás.

A palotát korábban csak sejteni tudtuk, hogy ott van valahol a fák mögött, látni azonban nem lehetett teljes egészében. Azzal, hogy az oda nem illő fák kivágásával hosszú idő után ismét megmutatták az épületet az arra járóknak, valódi csodát tettek a tervezők. Még két éve írtunk róla, hogy mennyire fontos átgondoltan bánni a fásítással – az épület felfedése ékes példa erre. Egy olyan új kis csodával gazdagodott a belváros, ami mindig a miénk volt, csak soha nem tudtunk róla.

Az Érseki palota rehabilitációja reményeink szerint az északi szárny felújításával folytatódhat majd. Városképileg ez is rendkívül sürgető beavatkozás lenne, hiszen a leromlott állapotú épület évek óta csúfítja már a belváros legfrekventáltabb részét.