Skip to main content
Más tollából

Eger fejlődése megállíthatatlan!

By 2020. szeptember 7.

Olvasónktól kaptunk egy igencsak pozitív kicsengésű cikket Eger helyzetéről, amit ezúton is köszönünk! A leírtakkal alapvetően egyetértünk, a város valóban impozáns fejlődési utat járt be az elmúlt időszakban, ami elismerésre méltó teljesítmény. A jövővel kapcsolatban mi kicsit pesszimistábbak vagyunk, de azért jó így hozzáállni  dolgokhoz, mert a végén majd lehet pozitívan csalódni. A cikkben leírtak azonban tények – jó néha emlékeztetni magunkat, hogy egyébként az ország egyik (?) legjobb városában élünk.

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt néhány évben nagy fejlődésen ment keresztül Eger városa. A rendszerváltást követően a város gazdasága a turizmusra korlátozódott csupán. Sokáig úgy tűnt Eger egy kizárólag a turizmusból élni próbáló város lesz. Az autópálya bejelentése azonban változást hozott városunk életében. Az ipar korábban nem látott lendületet vett. Olyan beruházók választották városunkat, mint a Ruag, a ZF, a Bosch, vagy újabban az Emerson. Ezen fejlesztések kb. 1500-2000 új ipari munkahelyet jelentett Egernek. Nem csupán a helyi munkaerőpiac pezsgését hozták magukkal ezek a fejlesztések, az emberek lehetőségei, a város adóbevételei is korábban nem látott mértékben növekedtek. Azt gondolom, a szűkebb és tágabb környezetben ennyire diverz és jelentős fejlesztésekben kevés város részesülhetett hazánkban.

A jelenleg zajló – leginkább egyházhoz kapcsolódó beruházásoknak (Bazilika, Érseki palota, Kossuth utcaképét befolyásoló beruházások), de a várhoz is köthetők – fejlesztések következtében a várost egyre több turista keresi fel évről évre. Ehhez alkalmazkodva a városban szezonról szezonra új, színvonalas szálláshelyek épülnek, amivel a város turistavonzó képessége tovább növekszik, belvárosi használaton kívüli épületek hasznosítása butikhotelekként, panzióként pezsgő belvárosi életet hoz létre, aminek következtében egy-egy hosszú-hétvégén már-már budapesti tömeg hömpölyög a város sétálóutcáin, kiülős helyein egy szabad asztalt nem kapni. A vendéglátóhelyek kínálata folyamatosan növekszik, eldugott zegzugos üzletekben nyílnak jobbnál jobb éttermek, kávézók, cukrászdák. A jelenleg is zajló beruházásoknak köszönhetően az olyan városszöveti részek, – mint az Eszterházy tér vagy a Kossuth utca, Gárdonyi kert – újfajta rendezvényhelyszínek, turisztikailag látogatott területek jönnek létre. A város főutcája a Széchenyi utca teljesen új színében fog pompázni az Érseki palota felújítását és az Eszterházy tér körül zajló munkálatokat követően.

Az elmúlt évek fejlesztése Egert egy attraktív várossá tették nem csupán a turisták, hanem az ide költözést fontolgató fiatalok, párok, családok körében is. A számtalan ipari és turisztikai beruházások következtében számtalan lehetőséghez jutnak az itt lakók, életminőségük, anyagi helyzetük javul. Egy kézzel fogható bizonyíték erre, hogy a városban (nem csupán a belvárosban) üres üzlethelyiségeket alig látni, a különböző ingatlanos oldalakon üzlethelyiségnek, vendéglátó ipari egységnek kivehető helyek száma meglehetősen korlátozott. A fizetőképes kereslet növekedésének jeleként tekinthetjük a különböző üzletláncok (H&M, Decathlon, KFC, Yves Rocher, 2. Lidl, stb.) megjelenését is. Az új beruházások következtében a város civil élete, kulturális rendezvényei, sportélete stabil szponzorokra, támogatókra találhat, ami a helyiek és az ideérkező turisták érdekeit is szolgálná. Nem csupán a helyben élő emberek juthatnak jobb munkához, a munkaerőpiac felpezsdülésével képzett munkavállalók költözhetnek városunkba más városokból (lásd számtalan ingatlanfejlesztési projekt, amikről már korábban írt az Egrinapok). Az infrastrukturális fejlesztések következtében pedig a világ vérkeringésébe sikerült bekapcsolni városunkat, ami remélhetőleg hozzásegít minket a jövőben egy-egy hasonló jelentőségű ipari és/vagy turisztikai beruházás megszerzéséhez. A közvetlen autópálya kapcsolatnak köszönhetően remélhetőleg egy egy szép tavaszi/őszi hétvégén többen spontán indulhatnak meg hátrahagyva a budapesti forgatagot egy jó borért a Szépasszony völgybe. Bizalomra adhat okot, ha a jövőbe tekintünk, hogy számtalan hasznosítható ipari terület van a város déli határában, vagy ha számításba vesszük az újabb – kisebb volumenű – beruházási szándékot, ami az egri ipari parkban várható (https://www.eger.hu/hu/onkormanyzat/kozgyules/kozgyulesi-anyagok/c/a-2020-augusztus-31-i-kozgyules-anyaga , 5. rendeletterv), esetleg a belvárosi nagy területű Telekom épület új gazdára találását (nincs már fent a Telekom eladandó ingatlanok oldalán).

Úgy gondolom, ha ezt a koronavírus válságot sikerül „nagyobb vérveszteségek” nélkül megúsznia a városnak, esetleg sikerül egy újabb jelentősebb beruházás elcsípnie, vagy fenntartani azt a tendenciát, hogy egyre több világmárka jelenjen meg Egerben, akkor közép távon egy fejlődő, élhető, 21. századi településen élhetjük a mindennapjainkat, amennyiben a politikai viták egy picit lecsendesülnek és minden fél a város jövőjéért dolgozik majd.