Skip to main content
Fejlesztés

Nem tárgyalta a Tourinform iroda elköltöztetését a Közgyűlés

By 2020. szeptember 24.

Egyelőre megszokott helyén maradhat az egri Tourinform iroda, miután a költöztetésről szóló előterjesztést csütörtökön reggel végül levette napirendi pontjai közül a Közgyűlés. Bár az ülés később nem szimpatikus módon folytatódott, legalább az iroda kérdésében előrébb jutott a város.

A turisztikai iroda története a napirendi pont levétele ellenére, vagy talán pont amiatt elgondolkodtató. A képviselői és alpolgármesteri hozzászólásokból/korábbi nyilatkozatokból egy olyan javaslat képe rajzolódott ki, ami lényegében egyetlen személyhez köthető: a polgármesterhez. Sem a szakma, sem a politika nem támogatta az elképzelést – utóbbi területen kivéve persze azt a pár papírtigrist, akik mindig és mindenhez engedelmesen bólogatnak.

A helyzet azért furcsa, mert a polgármesterünk történetesen Magyarország egyik meghatározó városának, egy nívósabbnak számító megyeszékhelynek a vezetője. Ez nyilván hatalmas feladat, amit egyetlen ember képtelen ellátni, éppen ezért ideális esetben, egy hasonló méretű székben ülő polgármester munkáját tucatnyi szakértő segíti. A szakmai oldal lenne képes még időben lenyesegetni az olyan esetleges vadhajtásokat is, mint például a turisztikai iroda átköltöztetése egy 29 négyzetméteres helyiségbe. Annak, hogy egy ilyen abszurd ötlet kis híján eljutott a közgyűlésig, két oka lehet:

a) nincsenek szakértők a Városházán

b) a polgármester nem foglalkozik a szakemberek véleményével a Városházán

Talán érződik, hogy a második opció a reálisabb, amiről, ha vészmadárkodni szeretnénk, azt mondanánk, hogy hosszú távon – még legalább 4 évig – egészen sötét jövőt feltételez Egernek.

De! Van azért egy kevésbé pesszimista olvasata is a történetnek, és itt jönnek képbe a képviselők. A napirendi pont kapcsán valószínűleg azt láttuk, ahogyan a város élére megválasztott emberek valóban a város érdekét szolgálják – kivéve persze a mindenhez bólogatókat. Ez a feladatuk és ezért választottuk meg őket politikai oldaltól függetlenül.

A napirendi pont levételének hivatalos indoklása nyilván nem hangozhatott így el, és a Turisztikai Kft. jogi hiányosságait jelölték meg okként, ami hogy-hogy nem a Fideszhez kötődik. Hogy valóban így van-e, vagy sem, nem tudjuk, ahogyan azt sem, hogy ha tényleg így van, akkor milyen alapossággal készült el az előterjesztés, hogy csak most fedezték ezt fel,  de Eger tekintetében ezek a kérdések nem is annyira lényegesek.

Egy város élete, főleg politikai élete borzasztóan összetett dolog. Csomó minden egyéni érdekek miatt történik benne, ami hát nem klassz, de a világon mindenhol így működik, csak persze hol burkoltabban, hol pedig nyíltabban. Bár elítélhető, amikor a képviselők bármi olyan dolgot szavaznak meg, ami objektíven nem helyes, valahol, adott szintig mégis megérthető. Egy nagyon komoly határvonalat ott érzünk, amikor ez a kérdés a város életére is meghatározóan kihat. Ez viszont egy brutálisan érzékeny határvonal, főleg Egerben, ahol talán országos viszonylatban is aránytalanul magas az egy főre jutó lokálpatrióták száma. Most egy ilyen határvonalat láttunk meghúzni a képviselők részéről, amiért hálásak vagyunk.

Hasonló határvonalhúzásnak érezzük az ülés megszakítását is, de ez már egy másik fejezet, ami inkább arról szól, hogy mennyire megfelelő módon működik mostanában a Városháza – és ebben mondjuk vitatható, hogy a nemtetszés kinyilvánításához valóban ez az eszköz volt-e a legmegfelelőbb.