Skip to main content

Bár a városvezetés a szakmai szempontok alapján szeretné kinevezni az új színházigazgatót, úgy érzik, a Szakmai Bizottságban politikai döntés született

Kezdettől fogva az EMMI-vel és Vidnyánszky Attilával folytatott tárgyalások során a szakmai alapon nyugvó kompromisszumra törekedtünk – kezdte a sajtótájékoztatót Mirkóczki Zita képviselő asszony, a Szakmai Bizottságba az önkormányzat által delegált biztos.

Elmondta, hogy a városvezetés részéről nem volt csúcsjelölt, preferált politikai szereplő, kizárólag a beérkezett pályázatok alapján, szakmai szempontokat figyelembe véve terveztek indulót támogatni.

A Bizottsági ülésen minden jelöltnek egyformán biztosított volt a bemutatkozás, a pályázat bemutatásának, kiegészítésének lehetősége, valamint a Bizottság tagjainak kérdések feltétele.

Az önkormányzati delegáltakat a többségi frakció azzal a felhatalmazással küldte a Szakmai Bizottságba, hogy csak szakmai szempontok alapján válasszák ki a legalkalmasabb jelöltet és ugyanezt a felhatalmazást kapta Mirkóczki Ádám polgármester is az államtitkár úrral és Vidnyánszky Attilával folytatott egyeztetések során is, hogy elkerüljük a Színház –és Filmművészeti Egyetemen kialakult szituációt.

Képviselő asszony kifejtette, a tegnapi nap során lezajlott bizottsági ülésen minden delegált egyetértett abban, hogy kié a művészetileg és szakmailag legjobb pályázat. Ennek ellenére az önkormányzati delegáltak meglátása az, hogy mégsem a legjobb pályázó kapta a legtöbb szavazatot, hanem politikai döntés született.

Mirkóczki Zita elmondta, hogy ez csalódás a városvezetés számára, de ők és a közgyűlés többsége is elkötelezett abban, hogy kizárólag a szakmailag legjobb jelöltet támogatja.

A jelöltek sorrendje egyelőre nem nyilvános, október 26-án a Városimázs Bizottság tárgyalásán válik elérhetővé a lista. Ezt követően október 29-én tárgyalja a közgyűlés.