Skip to main content
Szabadidő

Lenyűgöző helytörténeti weboldalt készített a könyvtár

By 2020. október 10.

“Summáját írom elnevezéssel helyismereti weboldalt hozott létre a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a HevesTékaDigit pályázatnak köszönhetően” – olvasható a hír a TV Eger honlapján. Ahogy megláttuk a címet, nyilván már abban a másodpercben gépeltük is: summajatirom.hu, és bíztunk benne, hogy egy kincsesbányára találunk. Valóban arra találtunk.

A Vadászkürt étterem építése az Érsek utcán. Szerző: Molnár István Géza (fotóművész).

Az oldalon számos dokumentumtípus közül válogathatunk, emellett szűrhetünk évre, helyszínre és persze kulcsszóra is. A digitalizált könyvek és cikkek még kicsit hiányosnak tűnnek, legalábbis ebben a műfajban még abszolút verhetetlen a Hungaricana-ra feltöltött gyűjtemény.  A képeslapok között már lehet találni különlegességeket, na de az igazi varázslatért a fotókat és videókat érdemes megnyitni.

Húsárubolt a Szent János utcán. Szerző: Molnár István Géza (fotóművész).

Molnár István Géza képei számunkra teljes újdonságot jelentettek, nem találkoztunk még velük korábban sehol. Pedig mit hagytunk ki… A fotóművész kiváló minőségben dokumentálta Eger 1970 környéki éveit, és ez a gyűjtemény (mások képeivel együtt) most a Summájátírom.hu-ra is felkerült. Gyakorlatilag minden második képet meg kell nyitni, rá kell nagyítani és percekig lehet merengni rajta, hogy mennyi minden változott azóta. Vegyük példának a bekezdés alatt látható fotót. Meg tudjuk mondani első ránézésre, hogy hol készült? A többség bizonyára nem tudja. Most húzzuk el a csúszkát jobbra, hogy felfedjük az elhomályosított részt, és tadamm! Máris megvan a keresett utca, csak az eltakart rész kivételével minden átalakult már rajta.

A feltöltött videók hasonlóan élményszerűek, igaz, azok közül már többel találkoztunk korábban. A Városi Televízió archívumából visszanézhetjük például a felsővárosi Tesco megnyitását, amikor babakocsiknak szánt helyeket alakítottak ki ugyanazokon a buszokon, amik ma is járnak Egerben, vagy amikor még csak tervrajzon létezett az érsekkerti Zenepavilon.

A Summájátírom.hu bőven lehet egy egészestés program a helytörtént iránt érdeklődőknek, a tartalom ráadásul tovább bővül az ígéretek szerint, úgyhogy biztosan visszajáró vendégek leszünk.