Skip to main content

Korábban nem nyertes pályázatokra sikerült forrást szerezni, így újulhat meg egyebek között a Lenkey-ház – jelentette be sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere.

– Az egri választók bizalmából éppen egy esztendeje töltöm be a polgármesteri tisztséget – emlékeztetett a városvezető, hozzátéve: nagy elánnal kezdtek a munkába, s bár a koronavírus-járvány sok tervet felülírt, fontos eredményeket sikerült elérni az elmúlt 365 napban. Szavai szerint a 2019-es kampányban tett vállalásai között több olyan is volt, amelyekre nem pénzkérdésként, hanem politikai szándékként tekintett, s ezeket sikerült is teljesíteni. Ilyen ügyként említette a közgyűlés utáni lakossági hozzászólások és a polgármesteri fogadóóra intézményének visszaállítását, valamint azt, hogy az önkormányzat immáron tanácskozási jogot biztosít az Egri Civil Kerekasztal delegáltjának a bizottsági üléseken és a közgyűlésen.

– Fontos lépés volt, hogy eltöröltük az építményadót a nyugdíjasok, a nagycsaládosok valamint a megváltozott munkaképességűek tekintetében, s az ifjúság számára egy régi-új közösségi teret alakítottunk ki az Uránia Mozi épületében – mondta Mirkóczki Ádám. – Az egriek számára biztosított egyórás ingyenes parkolás is teljesült, bár nem úgy, ahogy elterveztük: a reggeli és a délutáni csúcsidőben fél-fél órát díjmentesen parkolhatnak Eger Városkártyával az itt élők. Vállalásom szerint kiemelten kezeljük a környezetvédelem ügyét is: az önkormányzat ezután csak olyan rendezvényt támogat, ahol szem előtt tartják a műanyagmentességet.

A városvezető rámutatott: sokéves hiányt pótolva immár rendszeres buszjárat közlekedik a belváros és a Szépasszonyvölgy között. Kiemelte: bár a koronavírus-járvány, és az ahhoz köthető intézkedések miatt mintegy 1 milliárdos bevételkieséssel kell számolni, több futó projektet sikerült befejezni, így elkészült a lajosvárosi egészségügyi központ, a felsővárosi edzőközpont, átadták a Pozsonyi úti óvodát és a Zárkándy-bástyát, de jól halad az uszoda melletti parkolóház építése is.

– Az idei év nehézségei ellenére folyamatosan fejlődnek a város külkapcsolatai is, Egerben járt mások mellett a lengyel konzul, a török, a koszovói és a francia nagykövet, egy kínai, jinani delegáció, s a város történetében először hivatalos látogatáson fogadtuk Spanyolország nagykövetét. Utóbbi találkozó eredményeként bejelenthetem: Santiago de Compostela lehet Eger következő testvérvárosa! A zarándokhelyként is ismert településsel számos együttműködési lehetőség kínálkozik.

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: átcsoportosításokkal sikerült megoldani a Területi és Településfejlesztési Operatív Programhoz (TOP) kapcsolódó mintegy 800 millió forintos forráshiányt, a közelmúltban pedig a Pénzügyminisztériummal korábban nem nyertes pályázatok megvalósításáról sikerült megállapodniuk.

– Az egyeztetés eredményeként 2 ütemben, mintegy 300 millió forintból megvalósul a Csiky és Maczky Valér utca csapadékvízelvezetésének második üteme, a Kossuth Lajos utca déli oldala, és több mint 200 millió forint felhasználásával felújítjuk a Lenkey-házat. Ami ma még a Széchenyi utca szégyenfoltja, az hamarosan az éke lehet – fogalmazott.

A polgármester szavai szerint bár a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet indokolhatná, hogy kizárólag a kötelező feladataira költsön az önkormányzat, a város támogatta a sportegyesületeket, s az idegenforgalmi szempontból jelentős rendezvényeket is. Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott: bár az idei adóbevételkiesés igazán a következő esztendőben fog „fájni”, optimistán látja a jövőt.

– Előkészítés alatt áll a Szentmarjay Tibor Városi Stadion felújítása és határozott célunk az érsekkerti futókör kialakítása. Emellett prioritást élvez városunk a Magyar Jégkorong Szövetség fejlesztési tervében, amelynek révén egy négyévszakos jégpályája lehet Egernek. Egy multifunkciós komplexumban gondolkodunk, azaz olyanban, amely a jég letakarásával koncertek megtartására is alkalmas lehet – részletezte.

Mirkóczki Ádám szólt arról is, feltett szándéka a laktanya hasznosítása. Ennek érdekében javaslattal élt a kormányzat felé: az ingatlanért cserébe az önkormányzat átadná az Eszterházy Károly Egyetem részére a volt mezőgazdasági iskola épületét és az egészségház utcai B épületet, amelyben 51%-os tulajdona van a városnak. A polgármester szavai szerint az egykori laktanya hasznosítására több terv is megfogalmazódott – egyebek között egy szolgáltatóközpont kialakítása – ám mindennek előfeltétele, hogy az ingatlan városi tulajdonba kerüljön.