Skip to main content
Fejlesztés

Ezek a fejlesztések várhatóak Egerben

By 2020. október 13.

Az új városvezetés első évét értékelte a polgármester, a közleményben pedig kitértek a már lezárult- és a még előttünk álló fejlesztésekre is. Előbbiek némiképp erőtlenre sikeredtek, a számuk is kevés és a tartalmuk is több esetben sántít, kicsit ilyen nesze semmi, fogd meg jól hangulatuk van. Valljuk be, városfejlesztés tekintetében az új vezetés eddigi legnagyobb- és  egyetlen komolyan vehető érdeme az volt, hogy be tudta fejezni az előző vezetés elkezdett fejlesztéseit. Persze, ha úgy nézzük, akkor még csak 1 év telt el az 5 éves ciklusból, és még bármi lehet, de ha meg emígy nézzük, akkor 1 év már eltelt és még mindig nem nagyon mocorog semmi. Pontosabban mocorgott. Eddig. Mert ugyan nagyszabású ötletekkel a jövő sem kecsegtet, de a legutóbbi közleményből már legalább megtudhatunk egy keveset a tervezett fejlesztésekről. Lássuk, mit várhatunk a következő időszakban.

Pontosabban kezdjük azzal, amit valószínűleg nem várhatunk. Veszélybe került a nemzeti vízilabdaközpont, ami érdemi lökést adhatott volna Eger vízisport-életélnek, és a város sportturizmusának. Megakadni látszik az elkerülő út is, aminek a gondolatával pedig nem is régen barátkoztunk végre meg.

Lesz viszont várhatóan Lenkey-ház felújítás 200 millió forintból. Ez az épület rettentően csúnya most a Széchenyi utcán, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy maga a Széchenyi utca is rettentően csúnya. Kérdéses, hogy mennyire ez az épület a fő prioritás ma a városban, vagy akár csak azon a szakaszon, de ettől függetlenül az mindenképp jó, ha végre megújulhat.

Úgy tűnik, rendben befejeződhet a fürdőnegyedbe szánt parkolóház építése is, ami minden tekintetben örömteli fejlemény. Már az is az volt, amikor eltúrták miatta az ott álló romos épületeket, de ha funkciót is kap a terület, az még jobb lesz. Ha reális áron bérbe is adják majd a helyeit, akkor pedig a szomszédos lakótelep parkolási helyzete előtt is új dimenziók nyílnak.

2 ütemben, mintegy 300 millió forintból megvalósulhat a Csiky Sándor és Maczky Valér utcák csapadékvíz elvezetésének második üteme. Ez olyan fejlesztés, amiről laikusként nehéz véleményt formálni, ha a szakemberek azt mondják, hogy szükség van rá, akkor biztosan valóban úgy van. Az első ütem már bizonyított, idén elmaradtak a korábban megszokott villámárvizek. Ha a második ütem tovább javít a helyzeten, jelentsen ez bármit is, akkor nyertünk.

Városi tulajdonba kerülhet és így funkciót kaphat az évek óta csendben pusztuló laktanya. Az alapvetően boldogító hírtől egy pillanat alatt elborzadtunk, amikor olvastuk az Egriügyek.hu-n a tervet:

„Ha a laktanya végre városi tulajdonba kerülne, a polgármester szerint akár egy szolgáltatóközpontot is kialakíthatnának benne, ahol az egriek minden hivatali ügyintézést egy helyen tudnának elvégezni. Ide költözhetne Mirkóczki szerint a földhivatal vagy a munkaügyi központ is.”

A hasznosítás elengedhetetlen, és valóban nem egyszerű feladat, de hogy a földhivatal, vagy munkaügyi központ kerüljön ide?! Kicsit úgy tűnik, mintha Mirkóczki Ádámnak valamiért lételeme lenne a költöztetés, mindegy, hogy mit, és hová, csak költöztessünk. A földhivatal és a munkaügyi központ is könnyen megközelíthető belvárosi helyen működik jelenleg, életszerűtlen lenne ezeket kirakni egy kertvárosba. Ugyanígy kérdéseket vet fel, hogy akkor mi lenne a jelenleg ezeknek otthont adó ingatlanok további sorsa. Mert ha már választani kell, hogy a belvárosban, vagy a külvárosban álljon üresen egy hatalmas épület, akkor városképileg nyilván ebből is a külváros a kisebb rossz.

A végére hagytuk a két legjobb fejlesztési tervet. Egyik, hogy a déli oldallal folytatódhat a Kossuth Lajos utca felújítása. A szakasz terveivel még 2017-ben (!) szemezgettünk és azt kell mondani, hogy pont a déli oldal lenne az egész fejlesztés lényege, legalábbis a változásokat illetően. Az eredeti elképzelés szerint ide épülne az évek óta áhított kerékpárút, ezzel -megfelelő összekötés esetén- értelmet nyerhetne végre a Klapka György utcán véget érő jelenlegi bringasáv. A tervek ide kattintva nézhetők meg, végtelenül szurkolunk a megvalósulásnak.

Ugyancsak jól hangzik a négyévszakos jégpályája terve is. Nem városi elképzelésről van szó, a Magyar Jégkorong Szövetség fejlesztése lenne, de bőven hozzátenne Eger lehetőségeihez. Hogy a polgármester ötlete volt-e, vagy sem, nem tudjuk, de végtelenül örvendetes lenne az is, hogy multifunkciós komplexumban gondolkoznak, ami a jég letakarásával koncertek megtartására is alkalmas lehetne – ezzel is hiánypótló szerepet betöltve a városban.

Az igazán nagy falatról, az intermodális csomópontról most nem volt szó.