Skip to main content
Fejlesztés

Megújul az Érseki Papnevelő Intézet

By 2020. október 15.

Történelmi léptékű fejlesztéseket hajt végre Egerben a Főegyházmegye, gyakorlatilag bármerre nézünk, zajlik valamilyen beruházásuk a városban.

Megújul a bazilika, az Andrássy középiskola, a ferences templom és a hozzá kapcsolódó rendház, új óvodát építenek a Servita utcán, kiszolgálóépület létesül a Pyrker téren, felújítják az Érseki Palota északi szárnyát. Ezek azok a munkák, amik jelenleg zajlanak, mellettük persze ott vannak a már befejezettek is: az Érseki palota középső- és déli szárnya, valamint a Bartakovics Béla Közösségi Ház. Önmagában már csak a lista hosszúsága is beszédes, de ha végiggondoljuk, hogy ezek külön-külön is mekkora volumenű munkák, akkor egy egészen elképesztő fejlesztési csomagot kapunk.

És most itt a legújabb elem: a címben is szereplő Érseki Papnevelő Intézet felújítása.

Ez esetben is egy óriási épülettömbről van szó, a munka méretéről árulkodó lehet, hogy a teljesítésre 30 hónapot írnak elő. Aki névről nem tudja esetleg maga elé idézni, hogy pontosan hol található az intézmény, neki segítünk, hogy a Foglár utcai lépcsősor északi oldalán. Utcáról a lépcsősorral párhuzamos, 4 szintes szárny látható leginkább, de emögött van egy másik hasonló méretű szárny is, ami majdnem egészen a Bródy Sándor utcáig elnyúlik. Valamint itt van még a kevésbé látványos, földszintjén garázssorral elnyúló Szent János Továbbképző Központ is. A felújítás ezeket a tömböket érinti majd – a Szeminárium épületeit biztosan, a továbbképző központot opcionálisan.

A munka közbeszerzési hirdetménye ide kattintva olvasható el, a tervek pedig innen tölthetők le. Több darabra van vágva a csomag, az azonos nevűeket mindet le kell tölteni, hogy a végén ki lehessen tömöríteni. A tervrajzokat mi is kigyűjtöttük ebbe a mappába.

A műleírást mi is kiemeltük a bejegyzés aljára, hogy ne kelljen megküzdeni érte a 10 darabra vágott óriásfájllal. A legfontosabb kérdés minden esetben az épület új színe, erre azonban még nincsen válasz:

„A teljes homlokzatfelület javítás után a szakvéleményben javasolt szilikát festékkel újra lesz festve, az Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetett színezéssel, a homlokzati kőkeretek kőrestaurátori javaslatra szilikon festést kapnak.”

Kapcsolódó letöltés:

Műleírás