Skip to main content
Közlekedés

Október végétől óránként járnak vonatok Eger és Budapest között

By 2020. október 21.

Október 25-től, villámgyors bejelentéssel új menetrend lép életbe az Eger-Budapest vasútvonalon. A sietséget nem indokolta a MÁV, de a mi szempontunkból nem is annyira lényeges kérdés ez, hiszen a módosítással jelentősen javul majd Eger vasúti helyzete.

Fotó: MÁV

Idén májusban említettük a blogon, hogy az idei év végétől (akkor még azt hittük, hogy a szokásos decemberi menetrendváltástól) óránként indulnak majd vonatok Eger és a főváros között. Az október 25-i menetrendváltozás most ezt az állapotot hozza el kicsit korábban.

  • Egerből reggel 6 és este 8 között minden óra 7 perckor indulnak ezután közvetlen vonatok Budapestre (kivéve 6:01 és 7:06).
  • Budapestről pedig hajnal 5 és este 8 óra között minden egész órában indulnak vonatok vissza Egerbe.

A menetidő lényegében változatlan marad, 1 óra 48 perc és 1 óra 53 perc alatt teszik meg a vonatok a távot a két különböző irányban. A járatok gyorsabban közlekednek ugyan mint eddig, viszont lesznek új megállóhelyek, ezért változatlan a menetidő. A forrásként használt MÁV cikk árcsökkenésről is ír, ezt az Elvira egyelőre nem mutatja, vagy mi nézünk valamit rosszul, de egyébként 205 forintos megtakarításról lenne szó / utazás, tehát Eger-Budapest oda-vissza már 410 forint, ami egy olcsóbb-féle gyros a körúton.

Sokszor említettük már, hogy Eger élhetőségét alapjaiban határozza meg, hogy mennyire szorosan kapcsolódik városunk Budapesthez. A helyzetünk most is jónak mondható, és az M25-ös autóút megépítése után ez a mostani vasúti menetrendváltás már a második érdemi javulás idén, az irány tehát örvendetes lenne. A képet mindössze az expressz buszok várható távozása árnyalja kicsit. Az új Flirt járművek az ütemes indulásukkal viszont abszolút vállalható alternatívát jelentenek a két város között nem napi szinten ingázóknak. A menetidő esetleges faragásával és a késések csökkentésével pedig már a napi szinten ingázók is könnyen elcsábíthatóak lennének.