Skip to main content

Vannak emlékei a múltból? Egyéni történeteinkkel formálhatjuk a közösség emlékezetét! Ossza meg velünk, írjuk együtt Eger 20. századi történetét!

Az Eszterházy Károly Egyetem Eger várostörténeti kutatócsoportja, a Tittel Pál Könyvtárral együttműködve, a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Megyei Levéltára, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és a Dobó István Vármúzeum közösen hozta létre az AgriAnno programot, melynek célja Eger város 20. századi történetének összefoglalása.

A tudományos kutatások koordinálása mellett különösen fontosnak tartjuk a tudományos ismeretterjesztést is. Lehetséges partnerként tekintünk korosztálytól függetlenül minden egykori és jelenlegi egri lakosra, hogy városunk 20. századi történetét mélységeiben feltárjuk. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy e munkában minden egyéni ismeret, közösségi emlék és élmény megtalálja a maga helyét.

A mellékelt felhívás értelmében várunk minden Egerrel kapcsolatos, 1900 és 1990 között keletkezett, a hétköznapi élet bármely vonatkozását érintő (politika, kultúra, család, egyházak, iskola, munka, építészet, ünnepségek, szórakozás) írásos és tárgyi emléket (fotók, filmfelvételek, tárgyi emlékek, hivatalos iratok, naplók, levelek, személyes feljegyzések stb.), az 1900 és 1990 közötti időszakra vonatkozó visszaemlékezést, érdekes vagy jellemző élethelyzetet, eseményt megörökítő történetet.

A beérkező anyagokat az AgriAnno program munkatársai digitalizálják és archiválják, felhasználásuk módjáról (kutathatóság, publikálhatóság) a tulajdonos rendelkezhet.

Az eredeti dokumentumok, emlékek a tulajdonosoknál maradhatnak, de a közgyűjtemények szívesen fogadják az ajándékozásra szánt anyagokat is. A felajánlott dokumentumok, tárgyak másolatai egy önálló, a programhoz kapcsolódó adatbázisban fognak tudományos, kutatási és ismeretterjesztési célokat szolgálni. A közgyűjteményeknek felajánlott eredeti dokumentumok, tárgyak a gyűjtőkörüknek megfelelő múzeumi, levéltári gyűjteményt fogják gyarapítani.

A felajánlott anyagokat az alábbi gyűjtőpontra várjuk:

Eszterházy Károly Egyetem, Eger, Eszterházy tér 1. Tittel Pál Könyvtár, 113. terem, Oszlánczi Mónika hétfő – péntek 10.00-16.00 óráig.

A digitalizálást követően az eredeti dokumentumok, emlékek a tulajdonosoknál maradhatnak, de a közgyűjtemények szívesen fogadják az ajándékozásra szánt anyagokat is.

A már korábban írásba foglalt visszaemlékezések, történetek és a már digitalizált emlékek az agrianno@gmail.com e-mail címre is küldhetők.