Skip to main content

város helyi iparűzési adóerő képessége növekszik, ennek azonban akár a központi támogatásokból való részesedés igénybevétele során jövőre negatív hatásai is lehetnek. Jelenleg a 34.000 forint feletti egy lakosra jutó adóerő-képességgel rendelkező települési önkormányzattól a támogatáscsökkentés beszámítás alapját meghaladó része a nettó finanszírozás keretében elvonásra kerül szolidaritási hozzájárulás jogcímen.

Az önkormányzatok évente adatot szolgáltatnak a Magyar Államkincstár felé az iparűzési adóerő-képesség alapjául szolgáló helyi iparűzési adóalapról (iparűzési adóerő-képességet meghatározó adóalap) és az annak 1,4%-át jelentő iparűzési adóerő-képességről (iparűzési adóerő-képesség). Az önkormányzati finanszírozási rendszerben a helyi iparűzési adó szerepe és jelentősége megnőtt. Az elvárt iparűzési adóbevétel számításakor ez az adónem a meghatározó, az adóerő-képesség kalkulálásakor is erre a bevételre építenek.

Eger vállalkozói jól teljesítettek, hiszen a 2020. szeptember 30-ig benyújtott iparűzési adóbevallási adatok alapján az adóerőképesség az előző évi adatokhoz mérten 9 százalékkal nőtt.