Skip to main content
Fejlesztés

Fotókon a Varkoch-kapubástya építése

By 2020. november 17.

Városképileg jelentős fejlesztés zajlik éppen a Várban: ma már a tetőn dolgoznak az újonnan visszaépített Varkoch-kapubástyánál.

A beruházás jelentősen formálja Eger legemblematikusabb látképét. A Dobó tér-Dobó szobor-Vár látószögről feltehetőleg százmilliós darabszámú fotó készült már az évek során, kétségtelenül ez a legegribb kép mind közül. A Varkoch-kapubástya visszaépítése ebbe fog belenyúlni, pontosabban nem fog, hanem már bele is nyúlt. A munka a tetőépítéssel vált igazán látványossá, a fejlesztés előrehaladása a főtéri webkamerán szépen figyelemmel kísérhető – a múltbéli állapot pedig az Időkép archívumából visszakereshető.

Az építkezés jelenlegi állapotáról Huszár Márk készített egy elég látványos fotósorozatot, amit érdeklődőknek ajánlunk Instagramon megtekintésre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Huszár Márk (@huszarmark6) által megosztott bejegyzés

A Varkoch visszaépítése nagyon jót tesz a várnak. A Kovácsok tornya igény szerint továbbra is fotózható maradt az új bástya nélkül, de az eddig megszokott látvány szélén most megjelent egy másik attrakció, egy méreteivel is domináns épület, melytől az egész vár még nagyobbnak tűnik. A megjelenésen túl maga a fejlesztési irány is örömteli, hogy végre már nem romokat őrzünk, hanem igyekszünk visszaépíteni az eredeti állapotokat és így minden eddiginél látványosabbá tenni a közös kincseinket.

A beruházás során „megtörténik a Varkoch-kapubástya 16. századi állapotot idéző teljes rekonstrukciója, az emeleten berendezett korabeli őrszobával. A rekonstruált Varkoch-kapu működését interaktív maketten mutatják be” a Nemzeti Várprogram leírása szerint.