Skip to main content
Szabadidő

Az átlagfizetés harmadát viszi el egy garzon hitele Egerben

By 2020. december 4.

Érdekes elemzést készített az Ingatlan.com a megyeszékhelyek garzonlakás-árainak és a településeken elérhető átlagos nettó fizetések összehasonlításáról. Az eredmény olyan tekintetben nem okozott meglepetést, hogy az első lakást vásárlóknak Debrecenben és Budapesten kell a fizetésük legnagyobb- míg Miskolcon és Salgótarjánban pedig a legkisebb részét törlesztése fordítaniuk. Az már újdonság volt viszont, hogy Eger mennyire az élbolyba tartozik.

Megyeszékhelyünkön az átlagfizetés 33%-át, vagyis egyharmadát kell egy garzonlakás hiteltörlesztésére fordítania az első lakást vásárlóknak. Eger ezzel a 8. helyen áll, hogy ez jó, vagy rossz, az nézőpont kérdése. Települési szinten vizsgálva jó, hiszen azt jelenti, hogy nívós a város, van vásárlóerő, egy anyagilag szűrtebb és tehetősebb réteg kerül be Egerbe, és egyáltalán, hogy vonzó lakhelynek számítunk. Egyéni szinten, kis pénzből nekivágva az életnek, meg mindez nyilván sovány vigasz, hiszen vagy marad Salgótarján alternatívaként, vagy pedig, hogy rögtön búcsút intünk a fizetésünk harmadának.

A pozícióhoz két tényező vezet. Egyrészt az alacsony fizetések, másrészt pedig a magas ingatlanárak. Garzonlakások tekintetében Eger a 6. legdrágább nagyvárosnak számít ma Magyarországon, Budapestet is belevéve. Vidéki városok közül mindössze Debrecenben, Szombathelyen, Győrben és Székesfehérváron drágábbak a kis alapterületű lakások.

Érdeklődőknek ajánljuk további olvasásra az elemzést, még több részletért.