Skip to main content
Szabadidő

Félbemaradt az Egri csillagok sétánya

By 2020. december 8.

Az Eger Sikeréért Egyesület még 2018 novemberében avatta fel az Egri csillagok sétányának első emlékkövét az Érsek utca Dobó tér felőli végén. Az eredeti elképzelés szerint évi 2 csillaggal gyarapodott volna a sétány, ergo idén kellett volna átadni a hatodikat. Ez nem történt meg, ma is négynél tartunk.

Az új attrakcióval a kezdetek óta felemás a viszonyunk. Az alap ötletet végletekig támogatjuk, hogy tisztelegjünk az Egerért bármilyen tekintetben sokat tevő, vagy Egerhez köthető, ismert emberek előtt. Ugyanígy szeretjük a csillag motívumot is, tökéletes asszociáció az Egri csillagokkal, meg egyáltalán, szimbolikus, hogy ezek az emberek egyfajta csillagok Eger egén…

Nyűgünk ott kezdődött, amikor a csillagok a földre kerültek és innentől egy az egyben Hollywood-hangulatot kaptak. Egernek önmagában is erős karaktere van, amit nem szabad gyengíteni máshol már bejáratott szimbólumokkal. Az amerikai világváros Walk of Fame csillagjait mindenki ismeri, ezek másolatának leginkább sehol- de maximum párezer lelkes, alföldi mezővárosokban lehet helyük. Eger legkarakteresebb utcaképébe, ilyen formában, sehogyan nem illenek bele. Ha már ilyenek lettek a csillagok (egyébként szépek és tényleg igényesek) akkor kerüljenek mondjuk a házfalakra, hátha legalább körülöttük felújítják a vállalhatatlan állapotú vakolatot. Vagy, ha az úttest a koncepció, akkor ne hasonlítsanak ennyire Hollywood-ra. Az már csak zárójeles megjegyzés, hogy belegondolva, mennyire tiszteljük meg mondjuk Törőcsik Marit azzal, hogy kukásautótól a reggeli árufeltöltő furgonig mindenkit keresztülhajtunk a nevén és az aláírásán. Ám de ettől szép egy város, hogy sokan-sokfélék vagyunk benne, és ami az egyik embernek nem tetszik, az a másiknak simán lehet a kedvence, ezt nyilván el tudjuk fogadni.

Nyűgünk folytatása, ami már objektíven is zavaró, hogy a csillagok két dolgot nem viselnek jól: az időjárást és a rajtuk áthaladó forgalom terhelését. Előbbi eredményeképp telente ízléses, sárga bóják figyelmeztetnek a csúszásveszélyre, utóbbi hatására pedig mára széttöredeztek az alkotások.

A problémákat az Eger Sikeréért Egyesület is észrevette, ezért a legutolsó csillagot már újfajta kőből készítették, ami egyrészt nem csúszik, másrészt talán a terhelést is jobban bírja, eddig legalábbis még nem lett baja.

Az újfajta csillag ugyan kevésbé mutatós, de mindenképp használhatóbb. Ugyanúgy autók mennek át rajta, és az alap ellenszenvünket sem csökkenti, de ha legalább már nem árt, akkor részünkről meg tudnánk békélni vele. Feltéve, ha kicserélnék a régieket is ilyenre, illetve folytatnák a sort.

Időközben azonban új polgármestert választott Eger, és ez némiképp hatással lehetett a kezdeményező Egyesület munkájára is. A csillagosztás félbeszakadt. Most ott tartunk, hogy Eger új attrakciója összesen 4 darab elemig jutott, ezek 2 féleképp néznek ki, és 2 darab törött közülük. Érezhető talán, hogy ez se a városhoz, se az elismert személyekhez nem annyira illő helyzet.

Nem tudjuk, hogy a sétány folytatása az Egyesület, vagy a városvezetés miatt szakadt félbe, és igazából mindegy is. Soha nem gondoltuk, hogy lehet ilyen, de már annak szurkolunk, hogy mielőbb ismét bővítsék a kövek számát. Továbbra sem lesznek kedvenceink a csillagok, de ennek az attrakciónak már tényleg csak azzal tehetnek rosszabbat, ha ilyen össze-vissza módon félbehagyják.