Skip to main content
Kereskedelem

Autós éttermet terveznének az M25 egri csatlakozásához?

By 2020. december 9.

A címben említett kérdés lassan már egy éve tartja magát Eger üzleti pletykái között. Az Eger Hírek februári cikke óta mi is mindig kíváncsian fürkésszük az M25-ös melletti telkeket, hogy hátha mocorog rajtuk valami, de egyelőre semmi, és a háttérből is csak annyit látunk, hogy sorra eladóvá váltak a városszéliből egycsapásra frekventálttá fejlődött területek.

Üzletnyitásokról szóló pletykaoldalunkon most Olvasónk fordult hozzánk, hogy tudunk-e esetleg valamit a kérdéses (McDrive?) étteremről. Nos, válaszunk sajnos az, hogy semmi többet, viszont erre van a blog, hogy hátha valaki tájékozottabb tőlünk. Oszd meg velünk, ha van bármi infód!

Névtelen cikk küldés ide kattintva!

Az mindenesetre biztos, hogy rövid időn belül nem várható autós étterem nyitása a déli városrészben. Az ilyen projektekhez kapcsolódó munkálatok engedélyezési eljárásait még az építkezés előtt közzé szokták tenni, ahogy ez a felsővárosi KFC esetében is történt tavaly. Mivel ilyen hirdetmény még nem jelent meg, ha ha van is konkrét elképzelés, annak megvalósulása még minimum 1, de inkább 2, vagy még több év lenne.

De ha lenne valami, akkor az hol lehetne, és mi lehetne?

A szintkülönbségek miatt a Kőlyuk út déli oldala nehezen beépíthető, amíg van más szabad terület, erre a részre valószínűleg semmi nem érkezik majd. Az új Lidl előtti rész viszont már alkalmas lehet kisebb kereskedelmi funkciókra, akár autós étteremre is. Ugyanez igaz a 25-ös főút másik oldalára, közvetlenül a körforgalom mellett. Félő viszont, hogy a jelenlegi kihasználtsággal ez a városrész nem lenne alkalmas egy autós étterem fenntartására. Az áthaladó forgalom ugyan jelentős, de magára a területre kevesen érkeznek, hiszen csak a Lidl van, ami nagyobb számban vonz vásárlókat.

A Felsővárosban pont az ellenkezőjét látjuk, valószínűleg ezért is merte megnyitni éttermét a KFC. Ott is nagy az átmenő forgalom, de a városrész is sokakat vonz, hiszen az Eger bevásárlónegyede: Lidl, Penny, Obi, Tesco + üzletsora, Jysk, Regio, Diego, Dr. Padló és a többi… Nem mellesleg az egyik szomszéd Eger legnagyobb lakótelepe, ahonnan kényelmes sétával is elérhető az étterem. A Lajosvárosban ez nincs meg, a legközelebbi, már sűrűbben lakott rész közel 1 km-re van, és még az is „csak” a Kiskanda utcai kisebb méretű lakótelep.

Az M25 melletti területek a helyben élők tekintetében ugyan még rosszabbul állnak, gazdaságilag viszont nagyobb potenciállal rendelkeznek. Éveken, vagy inkább évtizedeken belül itt akár valóban születhet egy újabb bevásárlónegyed is, ami önálló vonzerőt jelent majd, és ahová akár a Felsővárosból, vagy Mezőkövesdről is megéri elautózni. Autópálya-bevezetőknél ez gyakori jelenség, lényegében ugyanezt látjuk az M3 mellett először az M0 kereszteződésénél Auchannal, Obival, Aldival, utána pedig innen kb. 1,5 km-re Metro-val, Praktikerrel.

Egy hasonló kereskedelmi övezet az M25 mellett is kialakulhat, sőt, az aktuális szabályozási tervet elnézve várható is, hogy idővel ki fog alakulni. Ebben bőven lehet helye egy autós étteremnek is, bár az érkezési sorrendet mi méret szerinti csökkenő sorrendben tudjuk inkább elképzelni, tehát ha nyílna egy hipermarket és/vagy több kisebb áruház, akkor azok mellé már könnyebben érkezhetne az étterem is.

Az M25-bevezető környékének szabályozási terve